Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Egy titokzatos „Del Monte” húszdolláros utóélete

Egy titokzatos „Del Monte” húszdolláros utóélete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ha már legutóbb egy sokkal többért elkelt (festett) 200 forintossal fejeztük be, akkor most folytassuk egy 20 dollárossal, amelyet a hétvégén az eredeti értékénél csaknem húszezerszer (!) többért adtak el. Igaz, van rajta egy banánjelölő címke is.

Ahogyan a bélyegek esetében is az úgynevezett tévnyomatosok, vagyis a valamiért-valahogyan elrontottak mindig sokkal többe kerülnek, mint a hibátlanok, úgy a bankjegyek között is kiemelkedő értékkel bírnak a gyűjtők között azok, amelyek valamilyen „rontással” kerültek ki a nyomdából. Egy ilyen 20 dolláros bankjegy szerepelt a hét végén a dallasi Heritage Auctions árverezőház licitjén is, és ért ott el egy telefonos és két internetes versengő heves egymásra-ígérgetései végén nem kevesebb, mint 396.000 dolláros árat.

- hirdetés -

A szakirodalomban csak „Del Monte bankjegynek” nevezett papírpénznek az a különlegessége, hogy arra rá van ragadva egy eredetileg egy banán eredetét mutató kis matrica, amilyennel a kereskedők szokták megjelölni az egyes szállítmányok származási helyét, illetve a forgalmazóját. Csakhogy ez az Ecuador – Del Monte feliratú kis matrica nem utólag került rá a bankjegyre, hanem még a nyomtatás közben, hiszen az első nyomásfázisokban rákerült szürke „twenty” (húsz) feliratot és a bal alsó sarokban látható zöldes színű 20-as számjegyet már takarja, a legutolsó nyomás során, amikor a bankót azonosító sorszám és a hivatalos állami pecsét is felkerül a pénzre, azonban már rajta kellett legyen, hiszen a szám és a bélyegző képe a matrica felületén is jól kivehető.

Az úgynevezett „Del Monte” 20 dolláros – forrás: Heritage Auctions

Azt a mai napig nem lehet tudni, hogy a banánjelző vajon a nyomtatási szabványok tesztelése miatt célzatosan, vagy egy tréfás munkás csínyeként került-e a nyomdában a papírra, netán véletlenül esett rá valakinek az uzsonnájáról. Amúgy hasonló hibák – ha nem is banánmatricával – máskor is előfordulnak, ha például papírhulladék, forgács, vagy más idegen anyag kerül a nyomdagépbe. Ezek azonban a későbbi munkafázisok során általában leesnek a pénzekről, és csak egy fehér folt marad a helyükön. (Természetesen az ilyen pénzek sem kerülhetnek forgalomba, azokat rendszerint még a nyomdai ellenőrzés során megsemmisítik, így ha véletlenül mégis talál valaki egy ilyet valahol, az szintén nagyon sokat érhet.)

A banánra ragasztandó színes matrica azonban jól feltapadt a pénzre, és a mai napig sem esett le róla.

A „Del Monte” 20 dollárost 2004 nyarán egy ohiói egyetemista „fedezte fel” azok között a papírpénzek között, amelyeket egy pénzjegykiadó automatából kapott. (Hogy a „megcímkézett” bankó hogyan jutott keresztül a nyomdától az automatába történő behelyezéséig zajlott – elvben – szigorú ellenőrzéseken, azt nem tudni, mindenesetre addig mindenki figyelmét elkerülte.) A szerencsés megtaláló a különleges pénzt azonnal feltette az eBayre, ahol csaknem egy tucat ajánlatot kapott rá, közülük a legmagasabbként – feltehetőleg egy gyűjtő – 10.000 dollárt adott neki érte. 2006-ban aztán a „Del Monte” már egy árverésen bukkant fel (akkor is a Heritage-nél), hol 25.300 dollárért cserélt gazdát, és egyből „világhírű” is lett: azóta már számos helyen publikálták, mint az egyik leglátványosabb hibásan nyomott bankjegyet. Most pedig az érte megadott 396.000 dollárral beállította minden idők eddigi legdrágább tévnyomatos papírpénz-rekordját is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X