Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Egy titokzatos „Del Monte” húszdolláros utóélete

Egy titokzatos „Del Monte” húszdolláros utóélete

Ha már legutóbb egy sokkal többért elkelt (festett) 200 forintossal fejeztük be, akkor most folytassuk egy 20 dollárossal, amelyet a hétvégén az eredeti értékénél csaknem húszezerszer (!) többért adtak el. Igaz, van rajta egy banánjelölő címke is.

- hirdetés -

Ahogyan a bélyegek esetében is az úgynevezett tévnyomatosok, vagyis a valamiért-valahogyan elrontottak mindig sokkal többe kerülnek, mint a hibátlanok, úgy a bankjegyek között is kiemelkedő értékkel bírnak a gyűjtők között azok, amelyek valamilyen „rontással” kerültek ki a nyomdából. Egy ilyen 20 dolláros bankjegy szerepelt a hét végén a dallasi Heritage Auctions árverezőház licitjén is, és ért ott el egy telefonos és két internetes versengő heves egymásra-ígérgetései végén nem kevesebb, mint 396.000 dolláros árat.

- hirdetés -

A szakirodalomban csak „Del Monte bankjegynek” nevezett papírpénznek az a különlegessége, hogy arra rá van ragadva egy eredetileg egy banán eredetét mutató kis matrica, amilyennel a kereskedők szokták megjelölni az egyes szállítmányok származási helyét, illetve a forgalmazóját. Csakhogy ez az Ecuador – Del Monte feliratú kis matrica nem utólag került rá a bankjegyre, hanem még a nyomtatás közben, hiszen az első nyomásfázisokban rákerült szürke „twenty” (húsz) feliratot és a bal alsó sarokban látható zöldes színű 20-as számjegyet már takarja, a legutolsó nyomás során, amikor a bankót azonosító sorszám és a hivatalos állami pecsét is felkerül a pénzre, azonban már rajta kellett legyen, hiszen a szám és a bélyegző képe a matrica felületén is jól kivehető.

Az úgynevezett „Del Monte” 20 dolláros – forrás: Heritage Auctions

Azt a mai napig nem lehet tudni, hogy a banánjelző vajon a nyomtatási szabványok tesztelése miatt célzatosan, vagy egy tréfás munkás csínyeként került-e a nyomdában a papírra, netán véletlenül esett rá valakinek az uzsonnájáról. Amúgy hasonló hibák – ha nem is banánmatricával – máskor is előfordulnak, ha például papírhulladék, forgács, vagy más idegen anyag kerül a nyomdagépbe. Ezek azonban a későbbi munkafázisok során általában leesnek a pénzekről, és csak egy fehér folt marad a helyükön. (Természetesen az ilyen pénzek sem kerülhetnek forgalomba, azokat rendszerint még a nyomdai ellenőrzés során megsemmisítik, így ha véletlenül mégis talál valaki egy ilyet valahol, az szintén nagyon sokat érhet.)

A banánra ragasztandó színes matrica azonban jól feltapadt a pénzre, és a mai napig sem esett le róla.

A „Del Monte” 20 dollárost 2004 nyarán egy ohiói egyetemista „fedezte fel” azok között a papírpénzek között, amelyeket egy pénzjegykiadó automatából kapott. (Hogy a „megcímkézett” bankó hogyan jutott keresztül a nyomdától az automatába történő behelyezéséig zajlott – elvben – szigorú ellenőrzéseken, azt nem tudni, mindenesetre addig mindenki figyelmét elkerülte.) A szerencsés megtaláló a különleges pénzt azonnal feltette az eBayre, ahol csaknem egy tucat ajánlatot kapott rá, közülük a legmagasabbként – feltehetőleg egy gyűjtő – 10.000 dollárt adott neki érte. 2006-ban aztán a „Del Monte” már egy árverésen bukkant fel (akkor is a Heritage-nél), hol 25.300 dollárért cserélt gazdát, és egyből „világhírű” is lett: azóta már számos helyen publikálták, mint az egyik leglátványosabb hibásan nyomott bankjegyet. Most pedig az érte megadott 396.000 dollárral beállította minden idők eddigi legdrágább tévnyomatos papírpénz-rekordját is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!