Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Így köszöntötték a 80 éves Domingót a Virtuózok tehetségei

Így köszöntötték a 80 éves Domingót a Virtuózok tehetségei

Több mint 60 éve varázsolja el jellegzetes, érzelemdús hangjával a zene szerelmeseit Plácido Domingo. Eddig csaknem 4000 előadást adott énekesként, több mint 150 szerepet játszott el, szerepléseinek ereje mindig is lenyűgöző volt.

Magyarországgal különleges kapcsolatot ápol, gyakran utazik ide. A magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok legfontosabb mentorának őt tartják, mivel Maestro Domingo nemcsak, hogy gyakran találkozik a Virtuóz-tehetségekkel, hanem a szerencsés fiatalok már több nemzetközi koncerten is többször léphettek fel a Maestro vezényletével. 2020-ban pedig az öt országban sugárzott tehetségkutató műsor zsűrijében is helyet foglalt.

- hirdetés -

A Virtuózok nyolcvanéves mesterüket egy különleges videóval köszöntötték, melyet a YouTube-csatornájukon tettek közzé, valamint egy különleges Hollóházi porcelán vázát készíttettek neki, melyre az összes eddigi operaszerepe fel van festve, valódi arannyal.

Plácido Domingo összes szerepe felfestve a Hollóházi vázára – fotó: Hegedűs Bence

Korán kezdődő karrier

Plácido Domingo Madridban született 1941. január 21-én. Szülei zarzuela-énekesek voltak. A család szakmai okokból Mexikóba költözött. 14 évesen felvették az ország Nemzeti Konzervatóriumába. Szólistaként 18 éves korában debütált.

21 évesen feleségül vette Marta Ornelas énekesnőt – aki 86 évesen még mindig a férje legfőbb tanácsadója. Domingo nemzetközi karrierje két évvel később kezdődött, először Európában, majd 1968-ban debütált a New York-i Metropolitan Operában. Ezután elkezdődtek a fellépések a világ összes nagyobb operaszínpadán.

Új terepen hódító klasszikus zene

Az 1990-es években Plácido Domingo új terepet talált a komolyzene elfogadtatására, a koncerttermek közönségénél sokkal szélesebb réteg számára tette szerethetővé a klasszikus zenét. A három tenor egyikeként – Luciano Pavarottival és José Carrerasszal együtt – még egy olyan közönség körében is megszerettették ezt a műfajt, akiket korábban nem érdekelt a klasszikus zene. A projekt kiemelkedő kereskedelmi sikert is hozott, a „Tenorissimi” albumai több mint 20 millió példányban keltek el.

Plácido Domingo a verseny egyik nyertesével, Martin Šulccal a Virtuózok gáláján

Nyolcvanévesen sem áll le

A 80 évesen is rendkívül aktívan dolgozó énekes-karmester mottója: „If I rest, I rust.”, azaz, „ha leállok, berozsdásodom”. Gondolt-e arra, hogy valaha abbahagyja az éneklést? Ezt sokszor, sok helyen megkérdezték már tőle, s a válasz még ma is érvényes: „Nem fogok egy nappal sem tovább énekelni, mint kellene. De egy nappal sem fogok kevesebbet énekelni, mint amennyire képes vagyok.” Az éneklés mellett a karmesterkedést is aktívan folytatja a spanyol világsztár.

A Virtuózok és Magyarország barátja

„Büszkék lehettek magatokra, büszkék lehettek Magyarországra, hiszen itt van a Virtuózok, ami annyira különleges, hogy sehol máshol nem létezik még a világon. Nagyszerű zenészeket fedezünk fel, és a Virtuózoknak köszönhetően több millióan megismerik őket” – nyilatkozta Plácido Domingo, majd így folytatta: „Nincs nagyszerűbb és felemelőbb, mint ezeket a gyerekeket hallgatni! El tudják képzelni azokat az embereket, akik nem járnak koncertekre, semmit sem tudnak a virtuozitásról, és a televízió előtt ülve egyszer csak meghallják, hogy mire képesek ezek a gyerekek? Magukkal ragadják a nézőket!” – mondta el Plácido Domingo.”

A világhírű operaénekes hangszert és pénzdíjat is adományozott egy-egy, a Virtuózokban szereplő versenyzőnek. Maestro Domingo büszke rá, hogy a tehetségkutatóban felfedezett fiatalokat a világon egyedülálló műsornak köszönhetően milliók ismerhetik meg. A világhírű operaénekes-karmester 2014 óta ismeri a műsort, amikor Peller Mariann a művész magyar származású menedzserének, Nicholas Markónak megmutatta, milyen tehetségkutató indult Magyarországon. Maestro Plácido ezután a program támogatójává és nemzetközi mentorává vált, 2018-ban pedig részvényes lett a műsor nemzetközi terjesztését végző Virtuosos Holding Ltd-ben, 2020-ban pedig a műsor zsűrijében foglalt helyet.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X