Papageno Radio
Címlap Megújult formában teszi elérhetővé Kodály Zoltán útmutatásait követő családi kiadványát az Opera

Megújult formában teszi elérhetővé Kodály Zoltán útmutatásait követő családi kiadványát az Opera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Megújult, online formában 2021-ben is elérhetővé teszi az újszülöttek és családjaik számára Útravaló című kiadványát a Magyar Állami Operaház. Január elsejét követően ingyenes és fizetős szolgáltatásokkal is jelentkezik az online térben a 136 éves intézmény. 

A Magyar Állami Operaház immár kilencedik alkalommal állít össze Útravaló címmel zenei kiadványt, hogy Kodály Zoltán útmutatását követve – mely szerint a gyermek zenei nevelése már a szülők fogantatásakor megkezdődik – ezzel is segítse a gyermekek zenei műveltségének megalapozását és a jövő közönségének megteremtését. A kiadványt az Opera tavaly óta az interneten teszi elérhetővé, partnere, a PromoBox Kft. segítségével pedig CD-k helyett egy kis füzetet juttat el az édesanyákhoz, amelyben röviden bemutatja az aktuális évben felkínált műveket és tájékoztatót ad a dalszínház gyermekprogramjairól.

A füzet beköszöntőjét idén Varga Judit igazságügyminiszter, az Opera aktuális, francia tematikájú évadának magyar fővédnöke jegyzi az Opera főigazgatója mellett. Ókovács Szilveszter a megjelenés alkalmából úgy fogalmazott: „Az idő mindig csavar egyet a tradíción. Kilencedik éve juttatunk minden magyar újszülött baba családjának hallgatnivalót: tavalyra megszűnt a hazai CD-gyártás, igy maradt az Opera virtuális felületére feltöltött zene, idén pedig a kórházi zárlatok miatt maga az átadás gesztusa lehetetlenül el. Az azonban csodálatos, hogy az élet szó szerint megy tovább, a gyerekek világrajönnek, és előbb fognak dúdolni, mint beszélni, a zene hatalma is töretlen. Úgyhogy kiadványunk most is a Promobox dobozaiban, a muzsika pedig az Opera honlapján bárki által hozzáférhető!”

2021-ben a száz éve született argentin zeneszerző, Ariel Ramírez (1921-2010) két 1964-ben született kompozíciója, a Kreol mise és A mi karácsonyunk szerepel a felvételen, ami Horváth István és Haja Zsolt énekes szólisták, Hidegkuti Pálma (zongora), Halász László (gitár), Nagy Anna (hamronika), Hornyák Dávid (bőgő), Szente Gáspár, Boegán Péter és Ur Bertalan (ütőhangszerek), valamint a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) közreműködésével készült, Dénes István karmester irányítása mellett.

Az ide kattintva elérhető felvételeket az Opera korábban a 2020-as adventi kalendáriumában a legnépszerűbb közösségi videómegosztó oldalon is közzétette.

Míg a járványügyi korlátozások érvényben maradnak, az Opera továbbra is az online térben tartja a kapcsolatot a közönségével. Opera Otthonra címmel 2021. januárjával elindul az Opera fizetős streaming szolgáltatása a jegy.hu felületén, melynek keretében népszerű repertoárelőadások és az Opera új bemutatói egyaránt elérhetők lesznek szombat esténként 19:00 órától.

Január 9-én Purcell A tündérkirálynő című noir opera, míg január 16-án Venekei-Willams-Dés A vágy villamosa című modern balettje látható. Január 23-án Vecsei H. Miklós új rendezésében, Halász Péter vezényletével mutatkozik be Mozart Szöktetés a szerájból című daljátéka, míg január 30-án és 31-én két egyfelvonásos opera, Dohnányi Simona néni és Hubay A cremonai hegedűs című műve látható Varga Bence rendezésében, Oliver von Dohnányi dirigálásával.

A fizetős szolgáltatások megjelenésével párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán 20:00 órás kezdéssel folytatódnak az ingyenes közvetítések is. 2021 januárjától az Tercett-Trió-kamaraestek hétfőnként, az OperaSzerda opera-keresztmetszetei szerdánként, az dalszínház énekes szólistáit felvonultató MaszkaBál operaestek pedig pénteken és vasárnap jelentkeznek.

A járvány sújtotta 2020-as évben a Magyar Állami Operaház 89 esten 8 hangversenyt és gálaest, 13 operát és 6 balettet, köztük 4 operai és 3 balettpremiert tartott műsorán, amelyek közt olyan grandiózus produkciók szerepeltek, mint a Laurencia, a Salome vagy az István, a király. Sok hányattatás után idén a Eiffel Műhelyházat is üzemszerűen használatba vehette az Opera, ahol a műhelyek és a raktárak méltó elhelyezésével és a három új próbaterem, köztük egy ez zenei stúdió egy új játszóhely kialakításával egyedülálló lehetőségek nyíltak meg a 136 éves intézmény előtt. A minőségi műhelymunka feltételeinek biztosítása mellett olyan, a kortárs repertoárt építő és a műfaji határokat feszegető, izgalmas produkciók valósultak meg a többi között, mint a Ments meg, Uram! a Poppea megkoronázása és A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operák vagy a Cacti című modern balett. A márciusban kialakult, az ősz folyamán ismét súlyosbodott járványügyi vészhelyzet kihirdetésével egyidejűleg ősszel a Hevesi Sándor háziszínpad alkalmi stúdióvá alakítva vált az Opera Facebook-közvetítéseinek rendszeres helyszínévé. Az OperaLive ingyenes adásaiban a tavaszi és az őszi szezon idején összesen 19 áriaestet, 20 operai keresztmetszetet, 14 kamarakoncertet, és 28 egész estés előadást láthatott a közönség, melyek közül a legnagyobb, több százezres nézettséget A diótörő karácsonyi streamelése érte el. A közvetítések megvalósulásában tavasszal az MTVA és a Papageno kulturális weboldal, ősszel az ORIGO hírportál volt az Opera partnere.

Az előadásokban szűkölködő évben így is több világsztár tette tiszteletét az Operában. 2020 januárjában a Figaro házasságában két szerepben négy alkalommal lépett fel Erwin Schrott az Erkel Színházban, a farsangi gála díszvendégeként Nino Machaidze állt a közönség elé, míg augusztusban az Eiffel Műhelyház parkavatóján Jonas Kaufmann és 23 magyar énekes adott gálakoncertet. Az Opera Zenekar januárban négy alkalommal a milánói Scala Balettegyüttesének Giselle-produkcióját kísérte Kuvaitvárosban, a nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pedig Piotr Beczała és Rost Andrea gáláján működött közre, míg az Opera Gyermekkara Madarász Iván zeneszerző 70. születésnapi koncertjén vett részt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szervezésében a Pesti Vigadóban. Az Opera együttesei és szólistái júliusban három este is koncertet adtak az OperaFüred keretében, és ingyenes, félig szcenírozott Carmen előadásokkal látogattak a nyár végén Gyulára, Veszprémbe és Pécsre.

Az Opera az ifjúság zenei nevelése iránti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot a március 15-ét követő iskolabezárásokkal párhuzamosan indított, és csaknem 60 operaénekes közreműködésével megvalósult Nemzeti dalaink elnevezésű játéka, amely a mindennapos éneklést népdalok előadásával kívánta népszerűsíteni az általános és középiskolás korosztály körében, valamint az Opera nagyköveteinek online előadásai Bátori Éva operaénekes szervezésében.

Promóció

Stream és színház

X
X