Papageno Radio
Blogok Debrecen Megzenésített versekkel készül a magyar kultúra napjára a Csokonai Színház

Megzenésített versekkel készül a magyar kultúra napjára a Csokonai Színház

A felújítandó színházépületben csendülnek fel a magyar költészet nagyjainak ismert és kevéssé ismert versei a Csokonai Színház magyar kultúra napjára készített műsorában, amelyet a színház Facebook-csatornájn tesznek közzé.

Újhelyi Kinga és zenésztársai, a hideggel dacolva, egy estére visszaköltöztek a történelmi épületbe, hogy a művésznő Gyöngykoszorú című koncertjének hét versdalát megszólaltassák. A felvételt, amelyen Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Kányádi Sándor és Janus Pannonius egy-egy költeményének megzenésített változata hangzik el, január 22-én 19 órakor teszi közzé Facebook-oldalán a színház.

A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket a tavaszi karantén ideje alatt zenésítették meg. A válogatás vezérelve a hit megtartó ereje, az alapvető létkérdésekkel küzdő és a szerető-szerelmes ember problematikája volt.

– Hiszem és vallom, hogy a zene és a költészet erős szimbiózisban formálódó, egymást inspiráló, élő szövet. Szeretném, hogy költészetünk ne csupán olvasott vagy felolvasott formában, hanem dalban elhangzó anyagként is eljusson és megtalálja közönségét, minőségi zenei köntösben − vallott a Gyöngykoszorú inspirációjáról Újhelyi Kinga.

A dalokat, a zongorán és harmonikán is közreműködő, Dargó Gergely hangszerelte. Az ő kiemelkedő szakmai tudása és zenei érzékenysége mellé társult Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János csellista hangszeres kísérete.

A Csokonai Színház magyar kultúra napi koncertje január 24-én éjfélig érhető el.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!