Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Pilinszky-centenáriumtól a 30 éves Purcell Kórusig – Papageno Klasszik

Pilinszky-centenáriumtól a 30 éves Purcell Kórusig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 6-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Juhász Annával, Nagy Zoltánnal, Szabó-Szontágh Lucával és Vashegyi Györggyel.

- hirdetés -

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. évfordulóját, programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal bemutatva a szerző sokrétű életművét. A centenárium keretében a Juhász Anna Irodalmi Szalon és a Petőfi Irodalmi Múzeum egy videósorozatot indít, amiben kéthetente csütörtökön este beszélgetést hallhatunk egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel – minden alkalommal 5–5, Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Így az év végére kijön a 100 szó, 100 fogalom – ami a sorozat címe is –, és létrejöhet a Pilinszky centenáriumi szószedet. Az első vendég dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens, a huszadik század egyik legjelentősebb, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költője. A Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja Nemes Nagy Ágnessel, Örkény Istvánnal és Mándy Ivánnal együtt; a Nyugat, majd szellemi utódja, a Magyar Csillag megszűnése után az Újhold körül csoportosultak. E lapnak 1946–1948 között társszerkesztője is volt. Mindemellett munkatársa volt a Vigilia, az Élet, az Ezüstkor és az Új Ember című lapoknak. Az induló sorozat kapcsán Juhász Anna irodalmárral beszélgetünk.

- hirdetés -

„Itt a farsang, áll a bál…” – a Kolompos együttes farsangi koncerttel várja kicsiket és kicsit nagyobbakat február 13-án az online térben. Az Eötvös 10 Közösségi térrel együttműködésben rendezendő koncerten az együttes tagjai a Vízkereszttől húshagyó keddig tartó mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszakát idézik meg. A Kolompos együttes 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszanak. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként zenéltek, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig. 1990 januárjára elkészült egy szürettől Pünkösdig tartó sorozat, amelyben játékos módon mutatják be a népszokásokat rengeteg vidámsággal fűszerezve. Ma is arra törekszenek, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, amelyeket elődeink hagytak ránk örökségül. A Kolompos együttes vezetőjét, Nagy Zoltánt arról is kérdezzük, mennyit tudunk a farsangról, és miért fontos, hogy ne csak az álarcosbál, de a zenei, népzenei hagyomány is megjelenjen a mostani kicsik életében is?

Az Improvizációs színház február 13-án egy kicsit már a tavaszra készül Egy szó, mint száz című online eseményével. Improvizációval foglalkozni számukra életszemlélet, ami egyet jelent a felszabadultsággal, az együttműködéssel és a komfortzónánk folyamatos tágításával. Abban hisznek, hogy ez a szemlélet minden ember életéhez hozzá tud tenni, ezért előadásaikon és tréningjeiken az improvizációé, a játékosságé a főszerep. Szabó Szontágh Luca az Impróka művészeti vezetője és trénere, a Dreampro és a Hero in the Crowd című improvizációs színházi előadások megálmodója. Megjárta New Yorkot, Berlint és Bécset is, hogy nemzetközileg is széles palettán mozogjon az imprótudása. Egyébként angolt oktat, valamint improvizációt, többek között a Snétberger Tehetségközpontban, ahol zenében tehetséges, hátrányos helyzetű gyerekeknek segít a fejlődésben improvizációs technikákkal. Rengeteget utazik, bejárta például Új-Zélandot, Kolumbiát, legutóbb pedig a Balkánon töltött két hetet. Szabó-Szontágh Lucával arról is beszélgetünk, valójában mit takar az improvizációs készség, miért érdemes fejleszteni, hogyan lehet gyerekeknél és a felnőtt világban használni, és mivel készülnek a februári eseményen.

Harmincéves a Purcell Kórus, amelyet Haydn nagyszabású oratóriumával, A teremtéssel ünneplik február 9-én a Müpa Home Live sorozat keretében, élő online közvetítéssel. A Purcell Kórust Vashegyi György alapította 1990-ben, majd az 1991-ben megalapított Orfeo Zenekarral Magyarország vezető régizenei együtteseivé nőtték ki magukat. Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása: első, még nem nyilvános – azaz csak meghívott vendégeknek tartott – előadására 1798-ban a bécsi Schwarzenberg-palotában került sor. A mű (Haydn által vezényelt) ősbemutatója, valamint az azt egy évvel követő első nyilvános koncert hatalmas sikert aratott: az oratórium felmérhetetlen hatást gyakorolt éppúgy kortársaira, mint az utókorra – máig Haydn talán legnépszerűbb alkotása. Nekünk, magyaroknak nem árt minél sűrűbben emlékezetünkbe idéznünk a sokszor elfelejtett tényt, hogy a remekmű első, Bécsen kívüli előadása éppen a budai Várban volt: 1800. március 8-án – komoly próbaidőszak után – maga Haydn irányította a magyarországi bemutatót. E koncert Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő esküvői ünnepségsorozatának része volt (e sorozat keretében adta Ludwig van Beethoven 1800. május 7-i zongoraestjét is a Várszínházban). A hangverseny emlékét máig nevében őrzi a budai Alkotás utca (akkoriban a „Schöpfung” szót inkább „alkotás”-ként, mint „teremtés”-ként fordították magyarra).

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar először – Haydn bemutatója óta első alkalommal korabeli hangszereken, Magyarországon – 2005 tavaszán szólaltatta meg A teremtést. A mű kapcsán, egyben az első előadásra emlékezve Vashegyi György a következőket nyilatkozta: „akkori zeneakadémiai koncertünket egy nyár végi fertőszentmiklósi hangverseny követte – melyből lemezfelvétel is készült –, valamint a 2009-es Haydn-évben többször is játszhattuk a művet, amely azóta már repertoárunk szerves részévé vált.” A közelgő 30. születésnapot ünneplő koncert kapcsán azt is kérdezzük Vashegyi Györgytől, hogy amikor megálmodta a Purcell Kórust, volt-e olyan együttes, formáció Európában, amely ehhez hasonló volt; most mi az, amiben a Purcell Kórus mindenképpen egyedinek számít, és mire törekedtek az elmúlt évtizedekben koncertjeik során?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. február 7-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X