Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ruttkai színháza, élete és vívódásai – Videósorozat Bach Katával

Ruttkai színháza, élete és vívódásai – Videósorozat Bach Katával

Ruttkai és kora blogunk a nemzedéki kapcsolódásokra, a generációs öröklődésre helyezi a fókuszt egy négy részből álló videósorozat kapcsán. A Parancsolj, tündérkirálynőm! című kötetből Bach Kata olvas részleteket. A Szigethy Gábor szerkesztésében, 1989-ben megjelent könyv által Ruttkai Éva emlékei, különleges színésznői ars poeticája, szerelme, humanizmusa, emberi nagysága és természetessége mutatkozik meg.  

A szolgálatról

- hirdetés -

A sorozat harmadik részében Ruttkai színészi hitvallásába pillanthatunk bele: bensőséges, őszinte vallomás színházról, színházi létről, életről és vívódásokról

- hirdetés -

Lotte

A monodráma meglehetősen újszerű és még kissé szokatlan műfaj volt a ’70-es évek magyar színházában. Darvas Iván Egy őrült naplója és Szemes Mari Médeája után, Ruttkai Éva Lottéja szinte forradalminak hatott képzőművészeti alkotásnak ható látványvilágával és egy női sors modern felfogású reprezentációjával.

1977. február 25-én mutatta be a Pesti Színház Valló Péter rendezésében Peter Hacks Lotte című drámáját. A darab nem kis kihívást rejtegetett Ruttkai Éva számára, aki addig csakis olyan előadásokhoz volt szokva, amely során folyamatos oda-visszacsatolásban élhette szerepeit színpadi partnereivel.

Goethe múzsája, Charlotte von Stein története során mindössze Lévai Sándor emlékezetes bábfigurája volt színpadi partnere. (Az előadásról készült felvétel elérhető az Országos Színháztörténeti Múzeum oldalán.)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X