Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Újcirkuszi előadás egy különös betegségről

Újcirkuszi előadás egy különös betegségről

A szerencsések ősszel láthatták a Trafó Nagytermében bemutatott Restlesslegs című újcirkusz előadást, mely a nyugtalan láb szindróma nevet viselő alvászavar fizikai tüneteinek felidézésén keresztül keresi a megoldást az állandó nyughatatlanságra. A Freak Fusion társulat az online térre újragondolta az előadást, és ebben a változatban a néző ki tudja választani, hogy melyik szereplő szemszögéből nézi végig az előadást: a kötél tetejéről vagy inkább úgy, hogy a vállán állnak. Az artisták, Csuzi Márton, Daniel Relle, Gaia Santuccio, Lennart Paar, Zoletnik Zsófia lesznek az avatárjaink.

- hirdetés -

Nyugtalanok vagyunk, tenni akarunk, részt venni mindenben, számítani, bizonyítani magunknak és a környezetünknek, hogy szépek, okosak és egyediek vagyunk. Nyugtalan a testünk, nem tudunk a fenekünkön megmaradni, mászni, pörögni, ugrálni akarunk. Mozgásban kell maradjunk, haladnunk, nincs megállás. Nyugtalan a lábunk, ami nem hagy pihenni. Olyan, mint egy megfékezhetetlen ásítás a testünkben, ami húz, ráz, lüktet, amint lassítunk egy pillanatra. Az öt alkotó az újcirkusz nyelvén meséli el személyes kapcsolatát ezzel a belső erővel. Összeköti őket egyetlen kötél, aminek segítségével folyamatosan felfelé törekednek.

- hirdetés -

Elalvás előtti rugdalózás, végtelen bokakörzés, lábfej-összedörzsölés, nehéz paplanokkal lesúlyozás, a fal és az ágy közé beszorítás, takaróval összecsomózás, oldalt lelógatás, nem megy, fel kell kelni, egy korty víz, kicsi séta le-föl, talán egy kis munka még, hátha az a baj, hogy nem volt elég, pár guggolás, holnapra terv, arcmosás, légzőgyakorlatok, kamilla vagy citromfű, mind a kettő, nem elég, kell egy cigi, már levegő sincs, ez már tuti, nem csak testi dolog, talán nem volt elég a nap, talán még lehetett volna többet vagy jobban, vagy mind a kettő, nem baj, majd holnap, már úgyis mindjárt itt van, akkor mindent helyre lehet hozni, mindent meg lehet oldani, mindent meg lehet csinálni, most már minek lefeküdni, inkább valami értelmeset…

A Restlesslegs alkotói, előadói a nyugtalan láb szindróma nevet viselő alvászavar fizikai tüneteinek felidézésén keresztül jut el egy sokunk számára ismerős érzésig: menni kell, tenni kell, még még még. Az előadás az újcirkusz eszközein keresztül hasznosítja ezt az állandóan lüktető és feszítő belső energiát, a mozgás, a vállalás útján keresi a megoldást a végtelen nyughatatlanságra egy 50 méter hosszú kötél segítségével, mely összeköti őket, korlátozza vagy épp segíti mozgásukat, behatárolja vagy megnyitja számukra a teret.

A Freak Fusion óriási gravitációs ereje a legkülönbözőbb embereket húzta be ebbe a produkcióba, akik mind az előadó- és alkotóművészet különböző területeiről érkeznek, és osztoznak az újcirkuszba vetett hitben.

Mindannyian újítók és reformerek, alkotók és előadók, artisták és nem csak, hanem emberek, akik nyughatatlanságukból származó energiáikat egy közös mederbe terelték, melynek eredménye ez a produkció.

Az előadás online formája igyekszik a közvetlen jelenlét zsigeri élményét egy új dimenzióval helyettesíteni. Ezen keresztül a produkció olyan oldalait ismerhetjük meg, melyek egy élő előadás alkalmával rejtve maradnának. Az online premier egy interaktív játék, melyben a nézők is lehetőséget kapnak arra, hogy felfedjék a rejtett dimenziókat. Ilyen értelemben nem az előadás videóformátuma, inkább egy olyan vetülete, amely az élő szereplős bemutatást korlátozó tényezők nélkül talán rejtve is marad(na).

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.