Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Fordulópontok egy művész életében – Oláh Gergő a Múzeumok Éjszakájáról

Fordulópontok egy művész életében – Oláh Gergő a Múzeumok Éjszakájáról

A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton 19. alkalommal várják a látogatókat a múzeumok rejtett terei, különleges programok, szakmai tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján. Ahogy megszokhattuk, 2021-ben is védnökök: Für Anikó, Oláh Gergő és Liu Shaolin Sándor segítenek eljuttatni a programok hírét a lehető legszélesebb közönséghez. Oláh Gergő énekes–zeneszerző, akit a témához fűződő személyes tapasztalatai mellett arról kérdeztünk, hova érdemes ellátogatni június 26-án.

– Már nem számít újoncnak ebben a műfajban, hiszen második alkalommal vállalta el a feladatot.
– Igen, már először is nagy élmény volt. Akkor több múzeumot a gyerekekkel látogattunk meg. A nagyfiammal és a lányommal Kecskeméten a A Leskowsky Hangszergyűjteményben jártunk, ahol mindenféle hangszert kipróbáltak. Azóta is odavagyok a múzeumokért.

A Múzeumok Éjszakája ráirányítja a figyelmet arra, hogy az emberek újra a múzeumok és kultúra felé forduljanak.

– A beharangozó kisfilmek tanúsága szerint a védnökök már előzetesen is bepillanthattak néhány intézmény érdekességeibe. Ön hova látogatott el?
– Idén a nagykőrösi Arany János Múzeumba utaztam, ahol nagyon modern formában jelenítik meg azt a korszakot, amelyben Arany élt. Azt gondolom, hogy a fiatal korosztályt nagyon jól meg lehet fogni ezzel a megközelítéssel.

Van például egy szabadulószoba, ami előtt DJ-szettből Arany János versek szólnak.

Kötelezővé tenném a fiataloknak, hogy ide elmenjenek! Jót tesz a gyerekeknek egy kicsit visszatekinteni a múltba.

Emellett egy, a szívemnek nagyon kedves helyen jártam: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban a Dohány utcai zsinagógánál. Nagyon tisztelem és szeretem a zsidó kultúrát, amelynek néhány elemét ismertem is, de itt még közelebb kerülhettem hozzá. Az a fantasztikus ezekben a múzeumi látogatásokban, hogy különböző korszakokat ismerhet meg az ember igazán közelről, az alkotók kezei által. Egy festménybe vagy más műalkotásba az alkotóik lelke van benne.

– A Múzeumok Éjszakáján minden évnek választanak egy kiemelt témát is. 2021-ben mi lesz ez?
– Az idén ez a fordulópont.

– Ez mit jelent pontosan?
– A szecesszió is fontos szerepet játszik az idei programokban, ez a történelmi korszakok közti fordulópontokat idézi fel. A múzeumok életében a járvány és most a nyitás jelent fordulópontot, de az egyes emberek életében is léteznek ilyen fordulópontok.

Az én életemben tavaly volt egy nagy fordulópont: 8-9 év után megbíztam magamban annyira, hogy én írom a saját dalaim szövegét.

Számomra ez nagy fordulópont volt. A műtárgyakkal való találkozás hozhat ilyen felismerést az ember életében, akár úgy is, hogy rájön: neki ezzel kellene foglalkoznia.

Ide kapcsolódik:
Mi ezt csinálnánk éjszaka a múzeumokban – Múzeumok Éjszakája best of

– Az ön számára mi hozta el ezt a fordulópontot? A karantén befelé fordulása?
– Már évek óta foglalkoztatott a dolog, mivel 13-14 évesen dalszövegeket írtam. Amikor bekerültem a médiába, akkor lekicsinyítettem magam egy kicsit. Nem bíztam magamban, hogy képes lennék erre. Inkább a profikra bíztam a dolgot. Azt gondoltam, hogy ez nem az én világom. Viszont nagyon sokat küzdöttem magamban ezzel. Úgy éreztem, hogy meg tudom csinálni, csak ki kell lépnem.

Igenis van bennem annyi, hogy az én dalom, az általam írt szöveg, a szókincsem és a lelkivilágom megmutatható.

A tavalyi év nagyon kemény volt. Engem inspirált ez az időszak, mert én a mély mondanivalót és az üzeneteket szeretném közvetíteni és ez így is sikerült. Egy olyan dalt tudtam megírni, a Keskeny út című számot, ami sokáig a szívem csücske lesz. Ha valami lélekből jön, az kiömlik az emberből, nem kell gondolkodni, hanem egyszerűen csak jön. Aki meghallgatja az ezt érzi és tud azonosulni a lelkivilágával.

– Kiválasztották már, hova mennek szombaton a családdal?
– A sok gyerekkel próbálunk majd minél közelebbi állomásokat megnézni, olyanokat, amik nekik is tetszenek. Még nem döntöttük el pontosan, hogy hova megyünk, mert 300 helyszínen 1800 program lesz, így nem könnyű választani. Öt-hat helyszínt biztosan meglátogatunk, akár közelebbi vidéki városokban is leutazunk.

Hasznos tudnivalók:

A rendezvényre a kulturális intézmények látogatására vonatkozó aktuális járványügyi szabályok érvényesek, védettségi igazolvány szükséges – erre minden múzeumban kiemelt figyelmet fordítanak.

 

A részletes programokról, időpontokről, helyszínekről az esemény honlapján tájékozódhatnak, ugyanitt van lehetőség a regisztrációt igénylő események esetén a részvételi igény jelzésére. A programok itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek.

 

Múzeumok Éjszakáján, június 26-án az intézmények együtt ünneplik a látogatóikkal, hogy ismét személyesen találkozhatnak egymással. Ennek örömére az előző évekhez képest kedvezményesebb áron (felnőtt: 1500 forint, gyermek: 800 forint) válthatók jegyek.

 

A járványhoz kapcsolódó másik kedvezmény, hogy a védekezésben résztvevő egészségügyi és a szociális dolgozók helytállásuk elismeréseként ingyen látogathatják a programokat.

 

6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A vidéki intézmények belépőjegyeinek-információiról közvetlenül az intézményeknél van lehetőség tájékozódni. A karszalagok megvásárolhatók a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, valamint online is elérhetőek a jegymester.hu weboldalán. Vidéken
belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatók.

A Múzeumok Éjszakáját idén a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal is támogatta, így nem csak a múzeumokba, de Sousse városába is ellátogathatott egy szerencsés nyertes.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.