Papageno Radio
Rádió Papageno Klasszik Vashegyi György, Szerednyey Béla és Bálint Gábor lesznek a Papageno Klasszik vendégei

Vashegyi György, Szerednyey Béla és Bálint Gábor lesznek a Papageno Klasszik vendégei

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása június 26-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Bálint Gáborral, Szerednyey Bélával és Vashegyi Györggyel.

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál
A 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál július 1. és 29. között 8 koncerttel várja a látogatókat. A minőségi zenei élmény és a különleges helyszín, a városligeti Vajdahunyadvár romantikus udvara évek óta hívogató a magyar és a külföldi közönségnek egyaránt. A szimfonikus zenekarok mellett olyan produkciók lesznek a színpadon, mint a 100 tagú Cigányzenekar vagy a Budapest Bár.

A jövőre 30 éves jubileumát ünneplő Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál idei koncertsorozatát július 1-én a MÁV Szimfonikus Zenekar nyitja meg, a továbbiakban pedig fellép a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a Szent István Filharmonikusok. Az esteken a zenetörténelem legnagyobbjait – Mozartot, Beethovent, Csajkovszkijt, Brahmsot, Vivaldit és Verdit – idézik meg a Károlyi udvarban. Illényi Katica hegedű- és thereminművész a Sárik Péter Trióval ad közös koncertet, a Sabbathsong Klezmer Band pedig Beke Farkas Nándor hegedű- és Lisztes Jenő cimbalomművészekkel lép színpadra. Bálint Gábor, a fesztivál alapítója minden évben ugyanazzal a lelkesedéssel szervezi a különleges koncerteket. Egyebek mellett arról is beszélgetünk vele, hogyan, milyen tervekkel készült az idei eseménysorozatra, és hogyan állt össze a program.

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

Hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között, a Nagyerdő egyik legszebb részén épült fel Debrecen szabadtéri színpada 1950-ben. Az avatóünnepségen Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékát a szerző jelenlétében, Csenki Imre rendezésében mutatták be, melynek díszletét – egy stilizált székely szőttest és székelykaput ábrázoló színpadképet – Menyhárt József festőművész tervezte.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad nyári programsorozata, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idén június 8-a és szeptember 9-e között várja közönségét: 8 vendégtársulat 10 produkciójában, a Csokonai Színház 9 előadásában és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok egy saját ősbemutatójával együtt idén összesen 20 színházi előadás lesz látható. A színházi évad műfaji keresztmetszete: klasszikus és kortárs, illetve magyar és külföldi vígjáték, bohózat, kabaré, kortárs balett, néptáncjáték, misztériumjáték, zenés játék és musical szerepel a programok között.

Június 29-én a Játékszín érkezik a Szőke ciklonnal: Rejtő klasszikusát Szente Vajk rendezi, öt színész pedig – Őze Áron, Földes Eszter, Pusztaszeri Kornél, Csonka András és Szerednyey Béla – együtt huszonöt szerepben lesz látható. Szerednyei Bélát láthatjuk július 18-án és 19-én is a Madách Színház Páratlan Páros 2 című előadásában is. A Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes Művész színész-rendezőtől azt is kérdezzük, mi a legnehezebb a szórakoztató darabokban; és mit szeret leginkább a színházban és színművészetben, valamint hogyan készült a Páratlan páros második része?

Régi Zenei Napok

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és programmal várja közönségét a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait. A régizene-játszás világhírű hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában: Vashegyi György vezényletével egy utoljára a 18. században előadott mű, Stölzel Passiója csendül fel. Számos nagy tudású professzor tart majd mesterkurzust Vácon, de Gödöllő is becsatlakozik a programba.

Ide kapcsolódik:
Időutazás a Régi Zenei Napokon

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között, pl. a …ha Bach és Händel találkoztak volna…1747-ben című interaktív előadás Szabó Sipos Barnabás és Kautzky Armand közreműködésével. A Capella Savaria Telemann-esttel várja a közönséget, a hét mesterkurzus növendékeinek koncertjét ja Püspöki Palota Dísztermében rendezik meg, a Barátok Templomában pedig a Purcell Kórus és a Helsinki Barokk Zenekar koncertjével ér véget a 2021-es Régi Zenei Napok.

Vashegyi Györgyöt, Magyar Művészeti Akadémia elnökét, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetőjét arról is kérdezzük, idén hányan, jellemzően mely országokból jelentkeztek a kurzusokra; kik tartanak mesterkurzusokat; Vác és Gödöllő bekapcsolódása hogyan színesíti a programokat; és mit érdemes tudni a készülő Magyar Régizenei Központról, a Haydneumról?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. június 27-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!