Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Klippremier a Papagenón – Roma népdalt dolgozott fel Pátkai Rozina

Klippremier a Papagenón – Roma népdalt dolgozott fel Pátkai Rozina

Pátkai Rozina új dalának klipje a Papageno oldalán látható először. Az újabban elektronikus, korábban pedig a jazz és a bossa nova műfajában alkotó énekesnő ezúttal egy roma népdalt dolgozott fel.

- hirdetés -

„Víg Mihály munkásságát kamaszkorom óta követem, és abban a szerencsés helyzetben is vagyok, hogy barátomnak tudhatom őt. Már fiatal felnőttként kértem meg arra, hogy tanítson gitározni, és a Zöld erdőben volt az egyik első dal, amit megtanultam tőle. Az 1998-as Cigánydalok című lemezének dalait édesapja, Víg Rudolf gyűjtötte” – meséli Rozina.

- hirdetés -

Az énekesnő és intermédia-művész klasszikus énekléssel kezdte pályáját, majd a brazil bossa nova felé fordult, hogy ennek a műfajnak az egyik legismertebb hazai előadójává váljon. Később saját dalaival és latinos zenei stílusával vált ismertté, második albuma, a Paraíso na Terra már egy teljesen egyéni világba kalauzolja a hallgatót. Taladim című harmadik lemezét a versmegzenésítések jellemzik, ekkor még külföldi költők verseivel – mintegy megelőlegezve az idén, 2021 áprilisában a magyar költészet napjára megjelent Minka című lemezét, amelyen a magyar irodalom nagyjainak versei csendülnek fel: Ady, Babits, Karinthy, Weöres mellett olyan kortárs alkotók is, mint Borbély Szilárd, Acsai Roland vagy éppen Víg Mihály. A lemez producere Dóczi Bence elektronikus zenész és gitáros.

A Zöld erdőben dal és klip az idén megjelent Minka című lemez világával rokon, és úgy tűnik, Rozina alkotótársaival olyan zenei kifejezésformára lelt, amely huzamosabb ideig meg fogja határozni művészi arculatát. A dal hangmérnöke, Rozina férje, Fenyvesi Márton így magyarázza ezt az átalakulást: „Nem lebecsülve Rozina korábbi munkásságát, úgy gondolom, Dóczi Bence munkamódszere rendkívül felszabadító Rozi számára. Sok évig bossa nova énekesnőként határozták meg őt, holott ő korábban is ennél sokkal színesebb alkotó ember volt, egy sokszínű művész a fotóival, rajzaival, montázsaival és az elektronikus zenei vázlataival együtt. Azt találom ebben az útban a legizgalmasabbnak, hogy bármelyik pillanatban váratlan irányokat vehet, hiszen Rozi útkeresése nem tudatos döntéseken, hanem megérzéseken alapul. Ez a szabadság számomra példaértékű.”

„A videoklip egy üres irodahelység, amelyet mintha hirtelen hagytak volna el – finoman reflektál a pandémia okozta egyéni sorsokra és tragédiákra, pont úgy, ahogy a dalban szereplő beszélő is egy személyes tragikus sorsot beszél el. A forgatási helyszín kiválasztásában nagyon fontos szempont volt, hogy üres legyen, és véletlenül akadtam erre a félig lebontott, kipakolt, kietlen irodára, ami az effektek teli képi világgal különösen bizarr hatást kelt” – mondja Rozina.

Zöld erdőben – roma népdal
forrás: Víg Mihály: Cigánydalok (1998)

Pátkai Rozina – ének, effektek
Dóczi Bence – billentyűk, elektronika, production

videó Megyeri Dániel
vágás, utómunka Székács Dániel
effect layer Tihanyi Áron
hang Fenyvesi Márton

ruha Romani Design
smink Keserű Barbara

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!