Papageno Radio
Kiállítás Afganisztán első női graffitiművésze nem adja fel

Afganisztán első női graffitiművésze nem adja fel

Az afgán művészek – érthető okokból – az utóbbi hetekben tömegével törlik Facebook- és Instagram-profiljukat. Nem így Shamsia Hassani, Afganisztán első nemzetközileg is ismert és elismert, nagy népszerűségnek örvendő női graffitiművésze, aki minden lehetséges fórumon igyekszik felhívni a figyelmet a tálibok sújtotta országra.

Az Instagramon cikkünk megjelenésének időpontjában 220 000, a Facebookon több mint 14 000 ember követi a rendszeresen posztoló művészt, akinek képein lehunyt szemű, száj nélküli, burkát viselő, hangszerükbe kapaszkodó nőket láthatunk, föléjük tornyosuló sötét, fegyveres férfiakkal. Becsukják a szemüket, de ez nem azt jelenti, hogy nem látnak, nincs szájuk, de a hangszereiken keresztül meg tudják szólítani a világot – nyilatkozta magányos alakjairól Hassani a dw.com-nak.

Legutóbbi munkái és bejegyzései a teljes reményvesztettségről árulkodnak (’Homeless and hopeless…’; ’Death to Darkness’; ’Nightmare’).

Menedzsere augusztus 19-én azt nyilatkozta a dw.com-nak, hogy bár interjút adni nem áll módjában, a művész biztonságos helyen tartózkodik, augusztus 21-i Insta-posztjában pedig Hassani köszönte meg követőinek a támogatást, biztosítva őket arról, hogy épségben van.

Shamsia Hassani 1988-ban született Iránban, afgán szülők gyermekeként. 2005-ben szüleivel hazatértek Afganisztánba, diplomát már itt, a kabuli egyetem művészeti karának festészet és vizuális művészet tanszékén szerzett.

2010-ben, egy workshop hatására csöppent bele a street art világába, munkáinak fő témája a kezdetektől az afgán nők kiszolgáltatott helyzete.

Falfestményei Afganisztán és Kabul mellett az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Törökországban, Dániában, Svájcban és Norvégiában is láthatóak. Nagyra tartja Banksy munkásságát, szívesen működne együtt vele. Hisz abban, hogy a művészet megváltoztathatja az embereket, az emberek pedig a világot. A kabuli egyetem oktatója.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!