Papageno Radio
Film Egyetemi filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

Egyetemi filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

A klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében újraindítják a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubokat – írja közleményében az NFI. Mint felidézik, néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.

„Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga” – idézik a közleményben Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki hozzáteszi azt is, hogy évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub és tavaly ősz óta a FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java.

Ide kapcsolódik:
Nézz magyar filmeket online bárhol, bármikor, reklámok nélkül!

„Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket.

Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait” – emeli ki Káel Csaba.

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták. A filmklubszervezők számára az NFI lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát.

Az összegzésben kitérnek arra is, hogy az NFI a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Klasszikus Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon is.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!