Papageno Radio
Film Miért volt ferde az orra? - Belmondo titkai a videóban

Miért volt ferde az orra? – Belmondo titkai a videóban

Hogyan igazolt át a sport világából a színpadra, majd a filmvászonra? Sikerei csúcsán miért nem vette át a legnagyobb francia filmes elismerést, a César-díjat? Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában Dudás Viktor filmszakértő Jean-Paul Belmondo pályájának kevésbé ismert, ám sorsdöntő momentumairól mesélt.

88 éves korában hunyt el a filmtörténelem emblematikus alakja, Jean-Paul Belmondo, a második világháború nehézségei után talpra álló európai filmművészet és a francia újhullám meghatározó színésze. Az M5 Librettó című műsorának legutóbbi adásában Dudás Viktor filmszakértő érdekességeket osztott meg a francia mozi csillagáról.

Kevesen tudják, hogy bár ökölvívó versenyző volt, jellegzetes törött orrát valójában nem sportsérülés következtében szerezte.

Belmondo ugyanis nyughatatlan, rebellis kamasz volt, és egy iskolai verekedésbe keveredve törött el az orrcsontja, ami ezután karakteres megjelenést kölcsönzött neki – árulta el Dudás Viktor az M5 műsorában, aki arról is beszélt, hogy a színész annak idején miért választotta a sport helyett a színpadot, és később miért nem jelent meg élete egyik legfontosabb díjátadóján.

Ide kapcsolódik:
Leghíresebb filmje zenéjével búcsúztatták Jean-Paul Belmondót - videó

„Jean-Paul Belmondo 1989-ben kapott César-díjat az Egy elkényeztetett gyerek utazása című filmjéért, a legjobb színész kategóriában, azonban a díjat nem vette át. César Baldaccini szobrászművész, a díj névadója, ugyanis Belmondo édesapjának pályatársa volt, és mivel annak idején dehonesztálóan nyilatkozott az egyik munkájáról, ezért a színész nem volt hajlandó a kezébe venni az elismerést” – idézte fel a történetet a filmszakértő. A folytatásban kiderült, milyen viszonyt ápolt a francia színész kollégáival, ahogy fény derült arra is, miért volt Alain Delon és közte hosszabb mosolyszünet. A további részletek az M5 Librettó idézett adásából ismerhetők meg.

A teljes interjú ide kattintva tekinthető meg!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!