Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív 424 Június-júliusi folk- és bluesfesztiválok

Június-júliusi folk- és bluesfesztiválok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Itt a nyár, át lehet kapcsolni fesztiválüzemmódba!

Főleg a Kárpát-medencei népzene- és néptáncbemutatók felvonulása a Mecséri Ladikos Fesztivál, amelyre június 10-én, szombaton. Az egész napos programban városi zenekarok mellett ott lesz a Magyarpalatkai és a Szászcsávási zenekar.  A szorosan vett népzenei és néptánc programokon kívül fellép az oxitán Miquéu Montanaro, fiával, Baltazarral, az akusztikus bluest játszó Woodoo papa duó, és meghallgathatjuk a Szászcsávási dalárda többszólamú éneklését.

- hirdetés -

Régebben július második hétvégéjén tartották a fesztivál, de akkor még Diósgyőrben rendezték, csak azóta beépítették az ottani várat, ami sokaknak tetszik, de ezzel elzavarták onnan a fesztivált.

Amelyhez tökéletes az egri vár, de mégsem az a nyers kőből álló épület, amit korábban megszoktak a látogatók. Ez egy kulturált helyszín, ahol a színpaddal szemben talpas üvegpohárban szolgálják fel a vörösbort. Szerencse, hogy azok, akik tíz-húsz éve műanyag söröspohárral a kezükben az első sorokban táncoltak a színpad előtt a tűző napon, már elhagyták a fesztivált, és kényelmesebb embereknek adták át a helyüket…

Mindig június utolsó hétvégéje, 2017-ben tehát június 29. és július 2. között a Kaláka Fesztiválé. Eger több pontján zajlanak az események, délelőtt ingyenes gyerekprogramok, délután pedig ingyenes „felnőttkoncertek” vannak az Esterházy téren, de az egésznek a törzse pénteken, szombaton és vasárnap este a vár két helyszínén folyó koncertsorozat, ahol az évek folyamán az egész magyar népzenész szakma felvonult már, és vannak, akik szinte hazajárnak. Ebben az évben Ferenczi György, Szalóki Ági, A Vujicsics együttes, Csík János, a vele együtt, és zenekarával önállóan fellépő Dresch Mihály erősíti többek között a visszatérők táborát. Első bálozó Petruska András, aki annak idején nem akart az X-Faktorban részt venni, és a szerző szonettjeit előadó  W. H.–Shakespeare produkció. A műfaji kínálat elég vegyes. Magyar vonós népzenét kínál a Fonó zenekar, és igazi nagyágyú a Vujicsics együttes vendégeként fellépő Szörényi Levente. A fesztivál utolsó napján lép fel a Kaláka. A közönség kedvencét, az Ukulelét már nagyon unhatják, ez itt a koncertjeik állandó záródarabja.

A korábban háromnapos Kobuci Blues Fesztivál 2017-ben egy héten keresztül tart Óbudai Blues Fesztivál néven, ugyanis a helyszínek száma bővül. A Kobuci kert az egyik legkellemesebb budapesti koncerthelyszín, ahol szép nagy fák között lehet kényelmesen sörözni zenehallgatás közben. Július 8-án Little G. Wheevil 40 éves születésnapi koncertje lesz a fő program, július 12. és 14. között pedig naponta három, egyenként is érdekes fellépőt hallgathatunk meg. A rendszeres vendégek, mint Ripoff Raskolnikov és Pribojszki Mátyás mellett a sok fellépő közül a legautentikusabb hangulatú programot az oklahomai Watermelon Slim ígéri. A legszokatlanabb felállás Bacsa Gyula, Nagy Szabolcs és Nemes Zoltán zongoratriója, a legpörgősebb program feltehetően a holland  T-99-é lesz. Zongora-, gitár- és szájharmonika-workshopot tart Nemes Zoltán, Little G. Weevil és Pribojszki Mátyás a fennmaradó napokon, vagyis 9-én, 10-én és 11-én délután, este pedig Rambling Blues Trio, 10-én Fekete Jenő, 11-én pedig Long Tall Sonny tart ingyenes koncertet a Fő téren.

Kisebb fesztivál országosan ismert résztvevőkkel az apró Magyarföld melletti réten a Fatemplom Fesztivál, amelyet ebben az évben hatodik alkalommal rendeznek meg. Július 14-én és 15-én a törzsprogram része lesz a Hungarian FolkEmbassy, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a 1-ső Pesti Rackák, a Kaláka, valamint a Gryllus testvérek a két napon két különböző formációban. A harmadik napon délelőtt 11-kor ökumenikus istentisztelet lesz a névadó fatemplomban az előző két nap fellépőinek részvételével, és gyerekprogramot tartanak a szomszéd falu, Nagyrákos által rendezett Völgyhídi vásárban.

Ilyen volt a fesztivál hangulata 2015-ben:

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X