Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Inaktív Játék Az Ősök ritmusa az Óbudai Danubia Zenekarral - Játék

Az Ősök ritmusa az Óbudai Danubia Zenekarral – Játék

Annak idején az emberek fenségesek voltak, az istenekkel nevettek és vitáztak, aztán maguk is istenekké váltak. A férfiak erősek, a nők szenvedélyesek, az élet pedig fájdalmasan gyönyörű volt, és pár röpke évig tartott csupán.

- hirdetés -

Ezek a hősök a mi őseink: ott voltunk Trója ostrománál, az alvilág bejáratánál, mikor a művészet és a szerelem ereje feltárta a halál soha fel nem táruló kapuját. Ott voltunk az északi erdőségek mélyén, féltük Thor isten villámait, láttuk Vejnemöjnent átkelni az alvilági folyón, a Tuonin. Nem felejtettünk el egy pillanatot sem, ott lüktet bennünk, a zenénkben, a mozdulatainkban az emberiség hajnala: az Aranykor.

- hirdetés -

Az Óbudai Danubia Zenekar következő koncertjén három mű hangzik fel Hámori Máté vezényletével, Barabás Anita és Gergye Krisztián táncművészek közreműködésével.

Hámori Máté 2013 óta művészeti vezetője az Óbudai Danubia Zenekarnak. Azóta új arculatot és lendületet adott a zenekarnak, amely sajátos műsorpolitikájával megpróbál új közönségrétegeket meghódítani, s egyre népszerűbb a fiatalok körében is.

Ifjú karmesterünk számos hazai és külföldi együttest dirigált már, és a Magyar Állami Operaház karmestereként otthonosan mozog az opera és a balett világában is. Iskolásoknak szóló műsorai országszerte nagy sikert arattak, Hámori Máté ugyanis jelentős hangsúlyt fektet a jövő közönségének nevelésére is.

Európa több országában vendégszerepelt már, és jó néhány új zenemű bemutatása, vagy feledésbe merült remekművek műsorra tűzése is a nevéhez köthető. Hosszú távú céljainak egyike, hogy a Danubia a magyar és az európai koncertélet jelentős hatású zenekarává nője ki magát, és invenciózus műsorai minél több embert bevonjanak a klasszikus zene szenvedélyes rajongóinak táborába.

További információ a koncertről és jegyvásárlás ide kattintva

A nyitódarabot, Debussy Előjáték az Egy faun délutánjához című darabját Stéphane Mallarmé verse ihlette, s ahogy a reneszánsz óta minden évszázad megteremtette a maga Orpheusz-mítosz feldolgozsát, úgy a 20. század Stravinskyét. A koncert folytatásaként az Orpheus című alkotás hangzik el, amit Lincoln Kirnstein rendelte a New York-i Ballet Society számára, 1947-ben. A hangverseny fináléja is gyökerekhez fordul, hiszen Jean Sibelius Négy legenda (Lemminkäinen-szvit) című kompozíciója zárja az estét, amelynek centrumában a Kalevala egyik hőse, Lemminkäinen áll.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán és legyen ott a partnerével az október 25-i koncerten! 

Kérdésünk: Melyik irodalmi művet dolgozza fel Sibelius Négy legenda című darabja?

  • a) Kalevala
  • b) Odüsszeia
  • c) A helység kalapácsa

A válaszokat a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk október 22. éjfélig.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.