Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Inaktív Játék Mutathat-e emberi érzelmeket egy robot? - Játék

Mutathat-e emberi érzelmeket egy robot? – Játék

Egy robottal karöltve táncolni – mintha a saját arcomat látnám a tükörben… Azt hiszem, rájöttem, hogy olthatok emberi érzelmeket egy robotba. Huang Yi gyerekként vágyott egy robotra, felnőttként megalkotta a táncoló robotot.

Huang Yi & KUKA

2017. október 5., 6. 20.00 – Trafó

Közreműködők: Huang Yi – koreográfus, táncos, feltaláló, Hu Chien – táncos, Lin Jou-Wen – táncos

Az október 6-i előadás után Nemes Attila, a Kitchen Budapest programtanácsadója beszélget Huang Yi koreográfussal. Mandarin és magyar nyelven.

További információ és jegyvásárlás

- hirdetés -

A tajvani táncos, koreográfus, feltaláló és videós Huang Yi úttörő munkája egy ipari robot és egy ember duettje. Megtanítja a robotot a metronóm ketyegésére, majd Bach csellószvitjeire táncolni.

- hirdetés -

Harmonikus együttmozgásuk annak köszönhető, hogy a koreográfus folyamatos, összefüggő mozdulatokat fűz egybe mechanikus és multimédiás elemekkel, így válik táncoló eszközzé az előadó.

A robot, ahogy emberi méretű karjával hadonászik, még gépiesnek tűnik, de egyre természetesebbnek hat a hangja, ahogy a viselkedése is egyre emberibbé válik, ahogy „néz” és érintéssel kommunikál a táncosával.

Huang Yi és KUKA bebizonyítják, hogy egy robotnak nem kell androidnak lenni, hogy emberi érzelmeket és mozgásokat mutasson.

Huang Yi bár gazdag családba született, apja csődbe ment tízéves korában, így fényűző otthonukból olyan szűkös, kényelmetlen lakásokba költözködtek, amelyekben végignézte szülei öngyilkossági kísérleteit. Úgy nőtt fel, hogy csak arra tudott gondolni, hogy tökéletesnek kell lennie, olyannak, mint egy robot, aki megold minden problémát, teljesen engedelmes, barátságos, figyelmes és önzetlen.

A tajvani KUKA cég ipari robotjának 1 percnyi mozgását 10 óráig programozta. Jelenleg a tajvani National Theater & Concert Hall, the National Performing Arts Center (R.O.C) rezidens művésze és az egyik legtermékenyebb koreográfusnak számít Ázsiában. Forradalmi és díjazott munkája, a Huang Yi & KUKA nyitotta meg 2013-ban Ausztriában a nemzetközi hírű Ars Electronica digitális művészeti és multimedia fesztivált, majd a produkció 2015-2016-ban beutazta a világot.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán és legyen ott a partnerével az október 6-i előadáson!

Kérdésünk: Melyik nemzetközi fesztivált nyitotta meg 2013-ban HUANG YI & KUKA című előadás?

  • a) Velencei Biennálé
  • b) London Design Festival
  • c) Ars Electronica Festival

A helyes válaszokat a Facebook-poszt alatti kommentben október 5. 12 óráig várjuk.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.