Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hogyan szól egy 11 éves gyerek operája?

Hogyan szól egy 11 éves gyerek operája?

A 11 éves, Dorkingban (Surrey, Nagy-Britannia) elő Alma Deutscher első zongoraszonátáját hat, első operáját hét, első hegedűversenyét kilenc évesen komponálta. 

- hirdetés -

A zongorán és hegedűn is játszó fiatal tehetség első, egész estés operáját, a Hamupipőkét, most, nem sokkal 12. születésnapja előtt Bécsben mutatták be. A bemutató kapcsán még Zubin Mehta is segítséget nyújtott, aki megtalálta a megfelelő otthon a produkciónak. – írja a The Telegraph

- hirdetés -

A nagy sikerű Casino Baumgarten-beli koncert után már készül is egy BBC-portréfilm a fiatal komponistáról, ami várhatóan idén nyáron kerülhet vászonra.

A premier kapcsán a család bölcsen viselkedett, –  az opera hirdetéseiben ugyanis nem tüntették fel a zeneszerző életkorát. A mű tanúsága szerint ugyanakkor Deutscher rendkívüli tehetség. Megvan a szellemi energiája, hogy egy teljes, kétórás zenés színpadi művet komponáljon, teljes hangszereléssel.

A szöveget a kreditek tanúsága szerint Alma Deutscher apja és két további közreműködő segítségével írta, bár lehet, hogy utóbbiak csupán az eredetileg héber nyelven írott opera németre fordításában segédkeztek (a darabot Bécsben németül játszották). Ld. a produkció honlapját.

Deutscher hét évesen kezdte írni a művet, amelyen sokféle hatás érződik. A cikk írója Mozartot, Schubertet, Csajkovszkijt, sőt Wagnert sorolja fel. Dicséri a zene érzelmi erejét: Alma Deutscher, bár még gyerek, felnőtt érzelmek bemutatására is képes.

Magát a produkciót kevésbé tartja szerencsésnek a cikkíró, mint az alapjául szolgáló művet. Dicséri a szellemes és a mesét eredeti módon kezelő szövegkönyvet: Hamupipőke mostohaanyja egy öregedő operadíva, mostohanővérei tehetségtelen operaénekesnők, az arany cipellőt egy zenei akkord váltotta fel, ebbe szeret bele a herceg.

A Hamupipőke egy happy endinggel végződő mese. Alma Deutscher meséje pedig még csak most kezdődik.

Alma Deutscherről magyarul. Ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.