Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A balettek romantikája

A balettek romantikája

A londoni Királyi Balett legromantikusabb előadásaiból válogatott Valentin-nap alkalmából.

- hirdetés -

Bár a legkevésbé sem boldog a történet vége, a legszerelmesebb darabok listájának élén minden bizonnyal a Rómeó és Júlia végezne. A Covent Gardenben Kenneth MacMillan koreográfiáját választották erre a napra.

- hirdetés -

Ki ne vágyna arra, hogy hosszú álmából csókkal ébresszék fel? Csipkerózsikának vagy Aurorának, nevezzük őt akárhogy, a baljós előzmények ellenére is ebben van része. A mesét Marius Petipa koreográfiájával kapjuk Valentin-napon.

A Cervantes-szakértők nem a Don Quixote című Minkus-balettre építik tanulmányaikat, de Kitri és Basilio ma semmiképp nem maradhat ki a listáról.

Anglia, pláne a vidéki Anglia mint a táj, amelyről szerelem jut eszünkbe? Nem az a tipikus első asszociáció. Legföljebb ha az angol rózsákra gondolunk. Esetleg A rosszul őrzött lány szerelmespárjára, mert a Királyi Balettnél Lise és Colas a legromantikusabb párok közé számít.

Az Alice Csodaországban leginkább a gyerekkönyvek közé kerül a polcokon, miközben Lewis Carroll hihetetlen szellemes, logikai feladványokkal teli nonszenszként is olvasható regénye egyértelműen felnőtteknek szól. Pláne, ha az adaptációt Christopher Wheeldont készíti, aki szerint ez a szerelem nem annyira kortalan.

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy olyan témájú balett, amelyhez a monarchia révén nekünk is közünk van. A Mayerling, amely Rudolf trónörökös és Vetsera Mária tragikus szerelmét dolgozza fel.

(Via Royal Opera House)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.