Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bővült a Bartók-összkiadás

Bővült a Bartók-összkiadás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Két jelentős Bartók-sorozat új köteteinek bemutatójára került sor az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében február 11-én. Mindkét sorozatot az Intézeten belül működő Bartók Archívum munkatársai szerkesztik.

- hirdetés -

A Bartók-művek 48 kötetesre tervezett kritikai kottaösszkiadása keretében – melynek elindulását 2015. szeptember 26-án, a zeneszerző halálának 70. évfordulóján jelentették be – elsőként a Gyermekeknek című zongoradarab-sorozat jelent meg, Vikárius László és Lampert Vera közreadásában.

A háromnyelvű (angol, magyar, német), 400 oldalas, exkluzív kivitelű kiadás különlegessége, hogy a Gyermekeknek-sorozatot két változatban közli, így a darabok 1908–1910 között komponált eredeti és 1943-ban, Amerikában készült átdolgozott verzióját az olvasó egymás mellett tanulmányozhatja. Bartók írásainak 8 kötetesre tervezett kritikai összkiadása 1989-ben indult el, 1999-ig három kötete látott napvilágot.

A most megjelent negyedik kötet Bartók népzenéről és a népzenekutatásról írt ismeretterjesztő munkáit tartalmazza.

A Lampert Vera által közreadott több mint 500 oldalas kötet is számos meglepetést tartogat, hiszen az 50 írás csaknem fele nyomtatásban mindeddig vagy egyáltalán nem, vagy csak idegen nyelven volt hozzáférhető.

Az új kiadványok ünnepélyes bemutatóját Vékás Lajos, az MTA alelnöke nyitotta meg, majd Somfai László, a Bartók Archívum korábbi vezetője és mindkét sorozat alapítója tartott bevezető előadást. Ezt kerekasztal-beszélgetés követte az új kötetek közreadóival és szerkesztőivel, végül a különlegesen tehetséges fiatal zongoraművész, Fejérvári Zoltán játszott részleteket Bartók Gyermekeknek-sorozatából.

Előző cikkAzok az ötvenes évek
Következő cikkNem csak egy tánc

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X