Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Maurice Andréra emlékezünk

Maurice Andréra emlékezünk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2012-ben, életének 78. évében hunyt el Maurice André francia trombitaművész, aki 1933. május 21-én látta meg a napvilágot Alès-ben.

- hirdetés -

Maurice André a nyolcvanas években a francia televíziók sztárja lett, és hatalmas népszerűséget szerzett a barokk művek előadásával, illetve pikolótrombitán tolmácsolt repertoárjával. A trombita-irodalom szűk volta miatt ugyanis oboa, hegedű és más hangszeres átiratokat is játszani kezdett, főként Bach, Telemann, Torelli és Albinoni műveiből válogatva.

Egyedülálló játéka új iskolát teremtett, s a trombitát a legnépszerűbb szólóhangszerek közé emelte, amelynek nyomán kortárs zeneszerzők – André Jolivet és Marcel Landowski – kifejezetten számára kezdtek műveket írni.

2003-ra felvételeinek száma meghaladta a háromszázat. Pályafutása során több mint 130 művet írt át trombitára, 270 lemeze jelent meg, amelyekből tucatnyi lett arany- és platinalemez, emellett számos kitüntetést kapott, és világszerte 2700 koncertet adott.

A Bostoni Szimfonikusok főzeneigazgatója, Andris Nelsons is trombitásként indult. Hosszú évek után egy TV-műsor kedvéért újra elővette a hangszert.

Utolsó hangversenyét 2004-ben adta, ezután másik szenvedélyének, a faszobrászatnak szentelve minden idejét, visszavonultan élt dél-franciaországi otthonában.

Maurice André rendszeres vendég volt Magyarországon, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral több koncertkörúton is részt vett. Művészi munkássága elismeréseként 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést vehette át Budapesten.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X