Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ő volt az első igazi operacsillag - Fjodor Saljapinra emlékezünk

Ő volt az első igazi operacsillag – Fjodor Saljapinra emlékezünk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1873. február 13-án született Fjodor Saljapin orosz basszista. A cipész-, majd asztalosinas Saljapin hangjára egy templomi kórusban figyeltek fel. Később ő lett az első igazi világsztárok egyike.

Szegény parasztcsaládba született. Cipész-, aztán asztalosinas volt. A hangjára egy templomi kórusban figyeltek fel. Később kórustag lett Ufában, az ottani operaházban. Itt egy alkalommal be kellett ugrania egy megbetegedett szereplő helyett, és sikeresen helytállt. Egy vándorló társulat ezután leszerződtette. Tbilisziben egy jó nevű énektanár a tanítványai közé fogadta.

- hirdetés -

1893-ban Moszkvában, 1895-ben már Szentpéterváron lépett fel. Az orosz kultúra centrumaiban megismerkedett a kor kiemelkedő művészeivel, így többek között Tolsztojjal, Rachmaninovval és Gorkijjal is.

A híres mecénás, Szavva Mamontov 1896-ban a Moszkvai Magánoperájába szerződtette. Itt négy szezonon át énekelt, és itt bontakozott ki igazán.

Meglehetősen gyorsan nemzetközileg is ismertté vált. 1901-ben a milánói Scalában énekelt Enrico Caruso mellett, Arturo Toscanini irányításával. Toscanini az addigi legnagyobb tehetséget ismerte fel benne.

Párizsban, Londonban, New Yorkban, majd Ausztráliában is megismerték, és mindenütt ünnepelték. Amerikában a repertoárját főleg orosz művekből állította össze, és kis füzetekben a nézők kezébe adták a darabok angol fordítását. Saljapin a számok előtt azokat egyenként felkonferálta.

Hallgassunk meg egy Massenet-kompozíciót Saljapin előadásában 1931-ből:

1922-től nem tért haza. Franciaországban telepedett le, de nem mondott le az állampolgárságáról. Színpadon életében utoljára a Borisz Godunovot énekelte, 1937-ben, Monte Carlóban.

Párizsban halt meg leukémiában. Hamvait a szovjet-francia diplomáciai kapcsolatok felvételének hatvanadik évfordulóján, 1984-ben a novogyevicsi temetőbe szállították és örök nyugalomra helyezték.

Előző cikk94 éve zongorázik
Következő cikkZsenik vagy őrültek?

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

TAG-ek

X
X