Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Putyin, a jó gazda

Putyin, a jó gazda

Vlagyimir Putyin az orosz kultúrán is rajta tartja figyelő tekintetét. Néhány napja a kulturális miniszter és a Bolsoj Színház igazgatója jártak nála.

- hirdetés -

A Kreml honlapján angolul is elérhető annak a találkozónak a leirata, amelyet Vlagyimir Putyin Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszterrel és Vlagyimir Jurinnal, a Bolsoj három és fél éve regnáló igazgatójával folytatott. Az orosz elnök dicsérte Jurin munkáját, és további terveiről érdeklődött.  Az igazgató megerősítette, hogy a dolgok nagyon jól mennek a Bolsojban, a felújítás a tervek szerint folyik, és összességében a színháznak mindene megvan.

- hirdetés -

Évi nyolc bemutatójukat az elnök meglehetősen soknak tartotta. Ezt Jurin még el is fogadta, azonban elmagyarázta, hogy két színpaduk van, látogatottságuk szinte 100% (pontosan 97,4%), és lehetne évtizedes előadásokat életben tartani, a társulatnak viszont új kihívásokra van szüksége, ráadásul elég nagy a társulat, úgyhogy az évadonkénti nyolc bemutató teljesen vállalható. Jurin beszámolt arról is, hogy szezononként körülbelül ötszáz előadást játszanak Moszkvában, továbbá turnéznak is – részletesezve a közelgő japán vendégjátékot -, és olyan eseményeken is megmutatják magukat, mint a focivébé döntőjének az estéjére tervezett gála.

A Bolsoj ügyei iránt rendkívüli érdeklődést mutató Vlagyimir Putyin

figyelmét az anyagi természetű ügyek, például a fizetések sem kerülték el. Vlagyimir Jurin természetesen erről is beszámolt: az átlagfizetés a Bolsojban 77000 rubel. A balettkar tagjai 130000, a szólisták 240000 rubelt visznek haza. (A jelenlegi középárfolyamon kb. 5 forintot kell fizetni egy rubelért.) Az operaénekesek közül a társulati tag szólisták 180000 rubelt keresnek, a zenekar tagjai 130000 rubelt. A béremelés fokozatos, a jegybevételek 2014 és 2016 között 1,4 milliárd rubelről – flexibilis jegyárazással – 2,2 milliárdra nőttek. Erről lakonikus tömörséggel az elnök csak annyi megjegyzést tett: „Nem rossz.” Ambiciózus nemzetközi együttműködésekről is szó esett, Jurin – aki 26 és fél évével a Szovjetunió legfiatalabb színházigazgatója volt – beszámolt a Scalával, a párizsi operával tervezett kooperációról, valamint  további külföldi fellépésekről Aix-en-Provence-tól Finnországon át New Yorkig.

Vlagyimir Putyin. Vlagyimir Jurin és Vlagyimir Megyinszkij (fotó: Kreml)

Vlagyimir Megyinszkij az előbbiekben részletezett kiváló művészi és gazdasági eredmények miatt kezdeményezi, hogy a kormányzat hosszabbítsa meg Vlagyimir Jurin mandátumát, és a találkozón Putyin elnök támogatását kérte.

„Örömmel támogatom” –

nyugtázta a kérést Vlagyimir Putyin.

(Via Slipped Disc, a Kreml honlapja)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X