Papageno Radio
Intermezzo Életkora miatt tették ki a zenekarból

Életkora miatt tették ki a zenekarból

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ezt állítja az Indianapolisi Szimfonikus Zenekar (ISO) 62 éves fagottosa, John Wetherill aki beperelte az együttest.

A zenész a bíróságra beadott iratok szerint 17 oldalon sorolta fel azokat az eseteket, amelyekben az ISO-t 2011 óta dirigáló zeneigazgató, a jelenleg 34 éves Krzysztof Urbanski

diszkriminálta az 40 év fölötti muzsikusokat.

Wetherill az elmúlt öt évben elszenvedett megalázó helyzetek mellett arról is szót ejtett, hogy 2012 óta az idősebb zenészek jórészt Urbanski miatt hagyták el a szimfonikus zenekart, a helyükre felvett fiatalabb zenészeknek viszont nem járt sem a szenioritás miatt járó pótlékok, sem a nyugdíj-biztosítási alapba fizetett bónuszok.

Az ISO volt első fagottosát kérték arra, hogy adja át a posztot egy fiatalabb kollégájának, ő pedig a második fagottos székébe üljön át, egy alkalommal pedig előzetes jelzés nélkül kellett volna szólót játszani. Elmondása szerint Urbanski egy próbán azért kiabált vele, mert szerinte hamisan játszott, miközben Wetherhill – szándékosan – a billentyűk fölött mozgatta csak az ujját, tehát a fagottból nem is jött ki hang. A zenész az elmúlt években folyamatosan jelezte a fenntartó nonprofit vállalkozás alelnökének a lengyel származású karmesterrel szemben felmerült problémákat, amit a gazdasági társaság vezetője annyival elintézett, hogy ez az európai zenekaroknál bevett gyakorlat.

(Via Slipped Disc és Indianapolis Business Journal)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X