Papageno Radio
Intermezzo Jordi Savall a menekültekért

Jordi Savall a menekültekért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A katalán zenész Orpheus XXI projektjének célja többek között az, hogy a közel-keleti menekült zenészek átörökítsék a térség zenei hagyományát, és hogy a hazájukat kényszerből elhagyott gyerekek ne veszítsék el gyökereiket.

Jordi Savall úgy gondolja, művészként nem tarthatja távol magát attól, ami a világban zajlik, nem játszhat a világ legszebb helyein, miközben máshol komoly válsághelyzetben élnek emberek. Ezért adott tavaly áprilisban két koncertet a calais-i menekülttáborban, és ezért hozta létre az Orpheus XXI-et. Az Európai Unió Kreatív Európa programja által támogatott kezdeményezés mottója: Zene az életért és a méltóságért.

Mivel a menekültek országaiban a zene továbbadása gyakorlatban zajlik, a darabok szájról szájra, muzsikusról muzsikusra öröklődnek, a zenészek amolyan élő könyvtárként is szolgálnak, a válság hatására viszont félő, hogy a hagyományt a következő generációk már nem ismerhetik meg. Ezért húsz olyan professzionális zenész segítségével, aki maga is menekült és Jordi Savall közreműködésével iskolákban tartanak kurzusokat 9-18 évesek – de nem csupán menekültek – számára. A gambaművész úgy fogalmazott:

„Nem az a cél, hogy Bachot vagy Mozartot játsszunk, hanem az, hogy a zene továbbéljen, és a gyerekek ezen az univerzális nyelven kommunikálva egymáshoz közel kerüljenek.”

A muzsikusok amellett, hogy tanítanak, rendszeresen próbálni is fognak, mivel a belőlük formálódó zenekar a tervek szerint európai turnén is bemutatkozik.

(Via Slippedisc)

Promóció

X
X