Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Joseph Haydn és a csoda

Joseph Haydn és a csoda

1732. március 31-én született, és 1809. május 31-én hunyt el Joseph Haydn osztrák zeneszerző, karmester, operaimpresszárió, énekes és zenetanár, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere, a klasszikus szonátaforma tökéletesítője, a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálója.

- hirdetés -

Haydn több mint száz szimfóniája közül a “csoda” melléknevet viselő D-dúr kompozíció a 96. A különleges melléknevet a szimfónia az 1791-es londoni ősbemutatón történtek miatt kapta. Történt, hogy amikor a nagy tiszteletnek örvendő bécsi komponista, Haydn belépett a koncertterembe, sok kíváncsi néző elhagyta az ülőhelyét, és előrerohantak, hogy a szerzőt közelről láthassák. Így az ülőhelyek a nézőtér közepén üresen maradtak.

- hirdetés -

Alig hogy ez megtörtént, a hatalmas koronacsillár leszakadt a mennyezetről, és rázuhant az üresen maradt székekre. Az első dermedt másodpercek után a meglepődött nézőkből kitört a kiáltás: “Miracle! Miracle!”, azaz: “Csoda! Csoda!”

Hallgassuk meg a művet, és figyeljünk a szimfónia Andantéjára, amelynek kavargó és finoman egymásnak feszülő harmóniái mintha tényleg az isteni jelenlétet tükröznék.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!