Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közel kétmillió font egy hegedűért

Közel kétmillió font egy hegedűért

Persze, ha egy 1680-as évekből származó Stradivariról van szó, nem meglepő az ár.

Roman Totenbergtől 1980-ban, egy koncertet követő fogadás alatt lopta el valószínűleg a szintén muzsikus Philip Johnson az 1734-re datálható Ames Stradivariust. A hangszer nemrégiben újra életre kelt.

- hirdetés -

A két tulajdonosa után Ex-Croall; McEwen névre hallgató hangszer 1684-ben készült, első jegyzett tulajdonosa egy skót arisztokrata hölgy volt, tőle vásárolta meg 1885-ben vagy 1886-ban William Croall, egy tehetős kocsikészítő család tagja, aki lelkes amatőr hegedűs és hangszergyűjtő volt.  Öt évig, 1985 és 1990 között, több, mint 250 koncerten és számos lemezfelvételen játszott rajta Frank Peter Zimmermann, később Alexander Gilmanhez (2006-2008), majd 2011-ben Suyeon Kimhez került a hangszer, amelyet Londonban 1.920.000 fontért ütöttek le.

Jascha Heifetz családjának hagyatékát is árverezik. A tételek közt vannak hangszerek, de jóval bizarrabb személyes tárgyak is.

Bach Máté-passiójának két részlete szintén megvásárolható.

- hirdetés -

Az Igles & Hayday március 28-i londoni aukcióján közel kétszáz hangszert, jórészt hegedűt, brácsát, illetve vonókat árvereztek, köztük olyan további értékes tételeket, mint egy 1780 körül készített Lorenzo Storioni-, egy 1792-es Tommasso Balestrieri-, továbbá egy 1780-85 közötti Giovanni Battista Guadagnini-hegedű.

(Via The Strad, Igles & Hayday)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!