Papageno Radio
Intermezzo Plágiumbotrány a bécsi operaházban

Plágiumbotrány a bécsi operaházban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Korábban arról számoltunk be, hogy az osztrák kulturális miniszter döntése alapján a Ring operájának élén 2020-tól kezdheti meg munkáját a popzenekritikusból rádióadó-vezetővé majd lemezkiadó-főnökké avanzsált Bogdan Roščić. A bécsi opera igazgatói székének minimum ellentmondásos múltú várományosát ezúttal plágium vádjával illették.

A Bécsi Egyetem hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amit Bogdan Roščić disszertációjával kapcsolatban folytattak le. A közleményből kiderül, hogy Roščić dolgozatának egy fejezete forrásmegjelölés nélkül tartalmazza Peter Decker Theodor Adorno munkásságáról szóló doktori értekezésének egyes részleteit.

Roščić a hír kapcsán közleményt juttatott el az osztrák távirati irodához, amelyben azt írja: „Deckerrel 35 évvel ezelőtt valóban találkoztunk, közösen dolgoztunk és gondolkodtunk bizonyos kritikai elméleteken. Eszmecserénk forrásait harminc év távlatából nem tudom elkülöníteni. Az ügyben folyamatos kapcsolatban vagyok a Bécsi Egyetemmel.”

Az ügy kapcsán arra is fény derült, hogy Thomas Drozda osztrák kulturális miniszter, aki ellentmondásos körülmények között hozta meg döntését, feltehetően tudott a plágium lehetőségéről.

Az osztrák OVP párt, amelyik korábban támogatta az igazgató kinevezését, felszólította Roščićot, hogy tisztázza magát, mert Ausztria nem engedheti meg magának, hogy a bécsi opera hírneve megkérdőjeleződjön. Ha a vádak bebizonyosodnak, az osztrák törvények szerint Roščić nem foglalhatja el a posztját.

(via DiePresse)

Promóció

X
X