Papageno Radio
Intermezzo 50 év után került vissza Bécsbe egy eredeti Mahler-partitúra

50 év után került vissza Bécsbe egy eredeti Mahler-partitúra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mahler Dal a Földről című, eredetileg szimfóniának készült dalciklusának partitúrája az Egyesült Államokból került vissza Bécsbe, ahol a mű ősbemutatóját is tartották.

A Mahler-mű kottáját még Leonard Bernstein vitte magával 1966-ban az Egyesült Államokba, aki szabályosan rajongott az alkotásért. Szavai szerint ez Mahler legnagyszerűbb szimfóniája.

A Bécsi Filharmonikusok igazgatója, Andreas Großbauer köszönetet mondott Leonard Bernstein családjának és a New York-i Filharmonikusoknak, amiért megőrizték az eredeti partitúrát, most pedig visszajuttatták Ausztriába. Mahler életművében különleges helyet foglal el “a halál jegyében fogant” Dal a Földről, mind a műfaj, mind a versek, mind az életút tekintetében. A ciklus nem mellesleg határvonalat képez a romantika lezárása és a XIX-XX. század fordulójának zenéje között.

Szinte egyidős a Bécsi és a New York-i Filharmonikusok, akik jubileumi év keretében idézik fel közös múltjukat. A kották visszajuttatása is az ünnepi év egyik jelképes eseménye.

A Dal a Földről ciklus a hatalmas apparátust foglalkoztató VIII. szimfónia komponálása után (de még bemutatója előtt), 1908-ban készült. Úgy tudni, eredetileg IX. szimfóniának szánta szerzője, de aztán megrettent attól, hogy hány komponista végezte be pályafutását saját kilencedik szimfóniája megalkotása után, és inkább a ma ismert címet választotta a műnek. Később Mahler írt egy D-dúr kilencedik szimfóniát, a tizediket pedig már nem tudta befejezni).

(Via classicalmusicnews.ru)

Promóció

Stream és színház

X
X