Papageno Radio
Intermezzo Átadják a berlini operaházat, használni azonban még nem lehet

Átadják a berlini operaházat, használni azonban még nem lehet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nem elég, hogy az eredeti tervekhez képest négy éve csúszik a felújítás alatt álló berlini Staatsoper átadása, a jelen állás szerint a módosított időpontot sem lehet tartani.

A német főváros központjában, a 18. században emelt klasszicista épület felújításáról 2007-ben határoztak, majd három évvel később be is zárta kapuit a dalszínház. A eredeti tervek szerint az operaházban már 2013-ban újra játszania kellett volna a társulatnak, de az átadás dátumához közeledve új határidőt jelöltek ki, méghozzá 2017 őszét.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt a dátumot sem lehet komolyan venni, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a napokban mondták le a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának októberi szereplését a felújított operaházban. Német sajtóértesülések szerint az október 3-i ünnepélyes átadási ceremóniát megtartják, a rendeltetésszerű használatbavételre azonban még az év végéig várni kell.


Az ismételt csúszást feltehetően a modernizált színpadtechnika beüzemelésének nehézségei okozzák. A jelen állás szerint az eredetileg 239 millió euró (74 milliárd Ft) költségűre tervezett beruházás meghaladja a 400 millió eurót (124 milliárd Ft).

Promóció

X
X