Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 5 zenemű, amit húsvétkor meg kell hallgatnod

5 zenemű, amit húsvétkor meg kell hallgatnod

Őt olyan zeneművet választottuk, amelyek szervesen foglalkoznak a húsvét ünnepkörével, hagyományaival és vallási jelentőségével, és amelyeket mindenképpen érdemes megismernünk.

Bach: Máté-passió

- hirdetés -

Bach 1727-ben írt passióját először valószínűleg az év nagypéntekjén adták elő a lipcsei Tamás-templomban. Az európai kultúra számára Mendelssohn fedezte fel a művet, amikor modern kori bemutatóként, 1829-ben saját vezényletével adta elő újra. Az alkotást John Eliot Gardiner előadásában ajánljuk.

- hirdetés -

Mascagni: Húsvéti himnusz a Parasztbecsületből

Mascagni Parasztbecsülete az olasz verista stílus egyik etalonja. Az opera hatalmas sikert ért el, az ősbemutatón (1890) a szerzőt negyvenszer tapsolták vissza. A mű cselekménye éppen húsvétkor játszódik, a húsvéti kórus Santuzza imájával Szűz Máriához pedig a legkedveltebb operarészletek közé tartozik.

Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét – nyitány

A művet, amelyben Rimszkij-Korszakov ortodox liturgikus témákat dolgoz fel, 1888-ban mutatták be Szentpéterváron. Rimszkij-Korszakov nem volt templomba járó ember, a pogány néphit éppúgy érdekelte, mint az orosz keresztény liturgia zenei hagyományai. Szimfonikus költeményében is a komor keresztény áhítat és a pogány örömünnep kettőssége jelenik meg.

Vaughan Williams: Öt misztikus ének

Ralph Vaughan Williams (1872 –1958) angol zeneszerző egész alkotói művészetét meghatározta a népzenegyűjtés. Zenéjére nem csak Bartók, de a Ravellel való találkozás is rányomta bélyegét. Az Öt misztikus ének George Herbert „Easter” verseire készült. Az első négy énekben a szólista játssza főszerepet, a kórus csak mellékszereplője, talapzata a személyes meditációnak. Az utolsó, a feltámadás dicsőségét zengő énekben azonban a kórus hangja a meghatározó.

Wagner: Parsifal

Húsvétkor a Magyar Állami Operaház repertoárján több évtizede feltűnik Wagner Parsifalja, amely a megváltás történetét a Parsifal-mondakörre építi. Parsifal a Szent Grált keresi, a kelyhet, amelyben felfogták a keresztre feszített Jézus vérét. Parsifal a test és lélek, a csábítás pszichológiai mélyrétegein áthatolva végül kezébe veheti a szent kelyhet.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.