Papageno Radio
Intermezzo Kit tüntettek ki a héten?

Kit tüntettek ki a héten?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Gyorsjelentés a héten átadott Pulitzer-díjról, a Frankfurti Zenei Díjról és a Német Zongoristadíjról.

A klasszikus zenei Pulitzer-díj 1943 óta létezik, olyan amerikai zeneszerző műve kaphatja meg, amelyet az adott évben első alkalommal rögzítenek vagy játszanak nyilvános koncerten. Az idei kitüntetett egy kínai születésű, Sanghajban és az Egyesült Államokban tanult zeneszerzőnő, Du Yun, akit Royce Vavrek librettójára készült, 2016 januárjában bemutatott Angel’s Bone című operájáért ismertek el a díjjal és mintegy 14.000 euróval. A darab különlegessége, hogy különböző éneklési stílusokat és hangszereket használ arra, hogy allegorikusan bemutassa, mi zajlik az emberrel az őt körülvevő világban.

Részlet Du Yun operájából:

A Frankfurti Zenei Díjat 1982 óta adják át nemzetközileg eredményes zenészeknek, zeneszerzőknek, zenetudománnyal foglalkozóknak vagy a médiában e területen dolgozóknak, váltásban klasszikus és könnyűzenészeknek. A jelenleg 15.000 euróval járó díjat megkapta már Gidon Kremer, Alfred Brendel, Heinz Holliger, Chick Corea, Peter Sadlo, Tabea Zimmermann, Ligeti György, Udo Lindenberg, Peter Gabriel, Marie-Luise Neunecker, José Antonio Abreu, Anne Sofie von Otter és John McLaughlin is. Az idei díjazott David Garrett, akit az indoklás szerint a komolyzenének új közönségréteget is megnyerő crossover projektjeiért tüntettek ki.

Egy koncert, ahol David Garrett Albinoni Adagióját játszotta:

Az idén hetedik alkalommal átadott Német Zongoristadíjat Eric Lu kapta. Az elismerés mellé 20.000 euró is járt, és az első díj mellett a művész a közönségdíjat is hazavihette a frankruti Régi Operában tartott döntő után. A résztvevőket – Moye Chen, Zhenni Li, Fabio Martino, Jiayan Sun és Alekszander Jakovlev – háromtagú zsűri választotta ki, amelynek tagjai Paul Dan, Petras Geniusas és Alekszej Ljubimov voltak.

A 2015-ös Chopin-versenyen 4. helyezést ért el Eric Lu, többek között ezzel a produkcióval:

Promóció

X
X