Papageno Radio
Intermezzo A Bach-orgona napja

A Bach-orgona napja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Május 13-án rendezik meg a Bach-orgona napját, amelynek középpontjában a Hold utcai református templom nemrég helyreállított egyedülálló hangszere áll.

A templom új orgonáját a türingiai orgonaépítészet legszebb hangszerei: Wender, Volckland, Trost és Wiegleb mesterművei inspirálták, azon hangszerek, amelyeket egyedi hangzásbeli sajátságaik miatt J. S. Bach is nagyra értékelt. A hangszer rekonstrukciója során különösen az ansbachi Wiegleb-orgona, valamint a waltershauseni Stadtkirche Trost-orgona hangzásvilágát vették alapul.

Egyedülálló orgonaépítési projekt ért a finisébe a Budavári Evangélikus Templomban is. Részeltek itt.

Az elkészült hangszer 30 eredeti barokk orgona tanulmányozása után nyerte el végső formáját. Az orgonában elhelyezett 1130 síp minden egyes darabja történelmi példák alapján és a korabeli technológia alkalmazásával készült, ezzel Budapest első olyan orgonáját sikerült megépíteni, amely egy hangszerben ötvözi a Bach által használt hangszerek hangzását, s lehetővé teszi a korabeli játékmód szerinti differenciált billentéskultúra alkalmazását, továbbá külső megjelenésében is megidézi a 18. század hangszereit.

Tekintse meg a hangszerről készült lenyűgöző galériát!

A hangszer jelentőségét jól mutatja, hogy már átadása előtt intenzív érdeklődés kíséri a hazai és külföldi orgonaművészek körében. Rangos orgonisták érkeztek Németországból, Svájcból, Hollandiából és Franciaországból, akik próba alá vetették a Hold utcai hangszert. A nemzetközi szakma egybehangzó elismerését fejezte ki, és üdvözölte az elmondásuk szerint jövőbe mutató igényességről tanúskodó budapesti Bach-orgonát.

Promóció

X
X