Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A hét díjazottja: Patricija Kopacsinszkaja

A hét díjazottja: Patricija Kopacsinszkaja

Kishírek a nagyvilágból: ez a hét sem telt el díjazottak és kitüntetettek nélkül.

- hirdetés -

A Berlin-Rheinsberger zeneszerzői díj 10.000 euróval jár, és ha a díjazott, a Moszkvában és Stuttgartban tanult, Berlinben élő Marina Horkova szeretné, hat hónapig használhatja alkotói szabadság céljára a Cité Internationale des Arts berlini stúdióját vagy a Rheinsbergi Zeneakadémiát. Több versenyt nyert, kompozíciói olyan fesztiválokon és rendezvényeket csendültek fel, mint a MircoFest Los Angelesben, a Stájer Ősz, a párizsi Quinte et Pulus vagy a Moszkvai Ősz.

Marina Horkova Aleph című műve:

- hirdetés -

A 30.000 dolláros Solti György Karmesterdíjat ebben az évben Christopher Allennek ítélték. A fiatal amerikai dirigens Cincinnatiban kezdett tanulmányai óta számos versenyt nyert, kitüntetést és ösztöndíjat kapott, jelenleg e város operájának rezidens karmestere, de volt asszisztens a Los Angeles-i Operában is. Vezényelte az English National Opera, a Theater an der Wien előadásait és az Atlantai Szimfonikusokat is.

Christopher Allen gy dirigálta három éve A sevillai borbély nyitányát a Degui Operában:

A moldáv Chișinăuban született, de jó ideje Bernben élő, Magyarországon is több alklaommal fellépett hegedűművésznő, Patricija Kopacsinszkaja a Svájci Zenei Díj egyik kitüntetettje. Tizenöt művész kapta meg a díjat, közöttük van hangszeres, vokális előadó, karmester és zeneszerző, klasszikus, kortárs, jazz, film, színház és pop területén működő muzsikus is. Az indoklás szerint legyen szó bármilyen korszakból származó, bármilyen stílusban írt műről, radikális előadásával Kopacsinszkaja radikális előadásmódjával felrázza a klasszikus zenei szcénát. A hegedűművész egyszerre világsztár és besorolhatatlan gondolkodó, aki bátran átlépi a határokat, ha a művészi igazság kereséséről van szó, aki kortárs műveket is játszik, a koncertrituálét megkérdőjelezi, és boldogan dolgozik együtt az olyan ellentmondásos zenészekkel is, mint például Teodor Currentzis karmester. Patricija Kopacsinszkaja újító, eredeti művészként érdemelte ki a díjat, aki nem csupán zenél, de mondanivalója is van. A Svájci Zenei Díj 25.000 svájci frankot is jelent a kitüntetetteknek, akik közül szeptember 22-én valaki további 100.000 frankkal gazdagodik, ugyanis ezen a napon hirdetik ki a nagydíjas nevét.

Így hangzik a Kreutzer-szonáta Patricia Kopacsinszkaja és Fazil Say előadásában:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.