Papageno Radio
Folk Átadták a Halmos Béla-díjakat

Átadták a Halmos Béla-díjakat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére két díjat alapítottak, amelyeket a táncház napja eseménysorozat zárókoncertjén adtak át. A kitüntetettek: Nyitrai Tamás és dr. Simoncsics János.

A Halmos Béla-vándordíjat olyan aktív, táncházakat muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat, élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel. A vándordíj: Barbarossa János – Halmos Bélának készített – mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására, aki a gálán való fellépéssel búcsúzik a hangszertől.

A kuratórium tagjai (Árendás Péter – LFZE Népzene Tanszék, Liber Endre – Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna – Hagyományok Háza, Szűcs Sándor – Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta – Táncház Egyesület) a jelöltek közül 2017-ben Nyitrai Tamásnak, a Magyar Állami Népi Együttes prímásának ítélték a díjat.

A Halmos Béla-emlékérem alapítója a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége, a cél pedig az, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat. A kuratórium tagjai (a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai: Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója) 2017-ben dr. Simoncsics Jánost, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatóját tüntették ki.

Promóció

X
X