Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Budapesten vette át Csaba Péter a Francia Köztársaság legmagasabb kitüntetését

Budapesten vette át Csaba Péter a Francia Köztársaság legmagasabb kitüntetését

Csaba Pétert, a MÁV Szimfonikus Zenekar karmesterét és művészeti vezetőjét 2017 januárjában tüntette ki a Francia Köztársaság a Becsületrend lovagi fokozatával. A karmester külön kérése volt, hogy az elismerést egy másik időpontban, Budapesten vehesse át.

- hirdetés -

Csaba Péter május 24-én, a budapesti francia nagykövet rezidenciáján tartott ünnepi fogadás keretében vette át az érdemrendet Éric Fournier-től, a Francia Köztársaság Magyarországra delegált nagykövetétől.

- hirdetés -

Az eseményen jelen voltak a karmester és zeneigazgató hozzátartozói, valamint további nagykövetek mellett a magyar klasszikus zenei élet kiválóságai, személyes barátok, többek között Batta András, a Zeneakadémia volt rektora, Eötvös Péter zeneszerző, Ránki Dezső és Frankl Péter zongoraművészek, valamint Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Csaba Péter fotó: Delphine Evmoon

A Francia Köztársaság elnökének döntése értelmében, a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért vehette át Csaba Péter a Francia Köztársaság Becsületrendje (Ordre national de la Légion d’honneur) a Művészetek és az Irodalom Lovagja (Chevalier des Arts et des Lettres ) fokozatát.

A francia Becsületrendet Bonaparte Napóleon alapította 1802-ben, odaítéléséről a mindenkori köztársasági elnök dönt. Három rangot (lovag, tiszt, parancsnok) és két méltóságot (főtiszt, nagykeresztes) különböztet meg, az összlétszám pedig nem haladhatja meg a 125 ezer főt. A tagok több mint 60 százaléka polgári személy, és csak alig 40 százaléka katona. A civileknek évente három alkalommal ítélik oda az elismerést: január 1-jén, húsvétkor és július 14-én.

A Franciaország legmagasabb katonai és polgári kitüntetésének számító elismerés külföldiekre is kiterjed: megkaphatják állam- és kormányfők, kormánytagok, Franciaországba akkreditált nagykövetek, valamint mindazok, akik sokat tettek a Franciaországgal való kapcsolatok gazdagításáért.

A díjátadón beszédet mondott Szőcs Géza, a miniszterelnök kulturális tanácsadója, aki kiemelte, hogy a kolozsvári születésű Csaba Péter életművével tovább mélyítette Erdély, a magyarság és a francia kultúra közötti évtizedes kapcsolatokat, illetve megemlékezett arról, hogy bár Csaba Péter karmesterként kapta a kitüntetést, művészete hegedűművészként is elismerésre méltó.

Éric Fournier valamint Csaba Péter és családja fotó: Delphine Evmoon

Éric Fournier nagykövet méltatta Csaba Péter életútját és a hosszú évek óta Lyonban alkotó művész fesztiváligazgatóként és egyetemi professzorként Franciaországért végzett munkáját. Kiemelte, hogy kamarazenei partnerei, hangversenyeinek szólistái között a világ leghíresebb művészeinek nevét találhatjuk, számos zeneszerzővel működött együtt műveik bemutatásában. Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az Egyesült Államokban elnyerte az év legjobb felvétele címet.

A nagykövet emlékeztetett rá, hogy Csaba Péter 1983-óta él Franciaországban, az állam politikai menekültként fogadta be, majd rövid időn belül állampolgárságot is adományozott neki.

Csaba Péter 1952-ben született Kolozsváron. Ötéves korában kezdett hegedülni; hegedű-, zeneszerzés- és karmesteri tanulmányait a Bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián fejezte be. Több nemzetközi versenyen is helyezést ért el, és évtizedeken keresztül rendszeresen hangversenyezett hegedűművészként. Később sikerrel mutatkozott be karmesterként is.

1983 óta Franciaországban, Lyonban él, azóta több mint nyolcvan országban vendégszerepelt hegedűművészként és karmesterként. A francia Solistes de Lyon és a finn Virtuosi di Kuhmo kamarazenekarok, a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó vendégkarmestere. A lyoni zeneművészeti főiskola professzora, 2010-ig a Besanconi Szimfonikus Zenekar és operaház igazgatója volt. Csaba Péter 2012 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Számos nagy sikerű hangversenyt és lemezfelvételt vezényelt, valamint egy sor világszerte elismert művészt hozott Magyarországra, köztük Menahem Presslert, Helen Donath-t, Frans Helmersont és Frankl Pétert.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.