Papageno Radio
Intermezzo Fischer Iván Verdit rendez

Fischer Iván Verdit rendez

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fischer Iván 2018 márciusában kilép a világsikereket halmozó Mozart-operák sorozatából, és megrendezi az olasz zeneszerzőzseni Giuseppe Verdi utolsó operáját, mosolygós búcsúját a világtól, a Falstaffot.

Az elmúlt évtizedekben több nagynevű karmester dolgozott azért, hogy ez a lírai komédia megőrizze helyét az operakánonban. Toscanini, Karajan, Solti és Bernstein után most Fischer is erre vállalkozik. A szcenírozott koncerten a főszerepet Nicola Alaimo játssza, akit ebben a szerepben láthatott már a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is. A szezonban ugyanakkor nem maradunk Mozart-opera nélkül: az évadot az évekkel ezelőtt viharos nemzetközi sikert arató Don Giovannival indítja a zenekar.

Folytatódik a hagyomány, így a Budapesti Fesztiválzenekar idén is rendhagyó karácsonyi koncerttel készül decemberben. A közönség maga állíthatja össze az este programját egy ízekkel teli zenei étlapról. A Fesztiválzenekar talán az egyetlen szimfonikus zenekar a világon, melynek muzsikusai egyszerre játszanak nagyzenekari darabokat, kortárs és barokk kamaraműveket, jazzt és népzenét, énekelni, sőt táncolni is tudnak, és bármikor zenét csiholnak elő néhány festékes vödörből vagy gyűszűből!

Lesz tehát miből válogatni!

Fischer Iván mindenhez vonzódik, ami nem rutinszerű, ezért az új szezonban is szokatlan ötlettel áll elő: a zenekar barokk együttesét beemeli a nagyzenekari koncertek programjába. A BFZ több koncertet is Johann Sebastian Bach barokk hangszereken megszólaltatott művével kezd majd, így a közönség átélheti a két hangzás közötti döbbenetes különbséget. Az egyik ilyen különleges alkalommal egy Bach-szvit után a sokszorosan díjnyertes, páratlan hangú román zongoraművész Radu Lupu játssza el Schumann egyetlen befejezett zongoraversenyét Fischer Iván vezényletével.

Radu Lupu fotó: Pekka Saarinen

Barokk zenét nemcsak nagyzenekari hagversenyei hallhatnak. Jonathan Cohen vezetésével kétszer koncertezik a barokk együttes, mindkétszer mediterrán hangulatban. Szeptemberben spanyolos műsor, februárban pedig olaszos vibrálás, energikus futamok várják a közönséget a csodálatos svéd szoprán énekesnő, Malin Christensson hangjával fűszerezve. Barokk csúcsélménynek ígérkezik a régizene-specialista karmester, zeneszerző és gambajátékos Jordi Savall júniusi koncertje is.

Jordi Savall (fotó: David Ignaszewski)

Ugyancsak kihagyhatatlan az orosz zene egyik legavatottabb tolmácsolójának koncertsorozata: Soszatkovics, Rachmaninov és Csajkovszki, ahogy csak Dmitrij Kitajenko vezényelheti.

A nagyközönség számára május 29-től már jegyek is kaphatók a Budapesti Fesztiválzenekar 2017–18-as szezonjára!

Promóció

Stream és színház

X
X