Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Keller András: "Nem az a fontos, hogy értsük a zenét"

Keller András: “Nem az a fontos, hogy értsük a zenét”

A világhírű hegedűművésszel, Gidon Kremerrel és a Kremerata Balitcával indult ázsiai turnéra a Keller András vezette Concerto Budapest. A karmestert és művészeti vezetőt az origo.hu-kérdezte.

- hirdetés -

„A zenét nem érteni kell, hanem érezni!” – válaszolta újságírói kérdésre Keller András, aki éppen tíz éve vezeti a Concerto Budapestet, és aki arra is kitért, hogy milyennek is képzeli az igazi demokráciát:

Gidon Kremer 70. születésnapja alkalmából indul koncertkörútra a magyar együttessel. A művésszel a kerek évforduló kapcsán készült beszélgetésünket ide kattintva olvashatja.

- hirdetés -

„Milyen jó lenne, ha a politikusok megfigyelnék, hogy hogyan működik egy szimfonikus zenekar. Ott ugyanis valódi demokrácia valósul meg – nem teóriákon vagy utópiákon alapuló demokrácia. Meggyőződésem, hogy a demokráciában nem az a lényeg, hogy mindenkinek mindent szabad. Egyáltalán nem. Hanem az, hogy együtt tudjanak működni az emberek.

Nézze meg a zenekart!

Van negyven különböző szólam, és száz zenész. Olykor az egyiknél van a legfontosabb szólam, és mindenki más aládolgozik, sőt, olyan is előfordul, hogy valaki ellene játszik, de ezzel is azt az egy ügyet szolgálja. Aztán a következő pillanatban az, aki addig a szólista volt, hirtelen szolgálója lesz egy másik csoportnak. Képtelen létezni az egyik nélkül a másik. És ami a legfontosabb…” (az interjút teljes egészében itt olvashatja)

(Via Origo)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.