Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 40 éve színpadon Anne-Sophie Mutter

40 éve színpadon Anne-Sophie Mutter

1977. május 29-én, 14 éves korában, Herbert von Karajan vezényletével mutatkozott be a Salzburgi Ünnepi Játékok közönségének Anne-Sophie Mutter. A jeles évfordulót természetesen koncerttel ünnepelték az osztrák városban.

- hirdetés -

Anne-Sophie Mutter zenekarával, a Mutter’s Virtuosival a salzburgi jubileumi koncerten – fotó: Marco Borrelli

- hirdetés -

A Großes Festspielhausban volt a jubileumi hangverseny, ahol az ünnepi játékokat vezető Helga Rabl-Stadler és a Salzburgi Pünkösdi Játékok intendánsa, Cecilia Bartoli köszöntötték a hegedűművészt, és köszönték meg neki a négy évtizedes pályafutást, valamint azokat a csillagórákat, amelyeket a salzburgi közönség általa átélhetett. Helga Rabl-Stadler hozzátette, hogy Anne-Sophie Mutter egy olyan felfedező, aki képes arra, hogy jól ismert darabokat új interpretációban játsszon.

Cecilia Bartoli köszönti Anne-Sophie Muttert a jubileumi koncerten Salzburgban – fotó: Marco Borrelli

Anne-Sophie Mutter 13 évesen, a Luzerni Fesztiválon kezdte szólistakarrierjét, ezt követte az egy évvel későbbi salzburgi debütálás Herbert von Karajan dirigálásával, akivel a karmester haláláig szoros munkakapcsolatban maradt.  Nagy hangsúlyt helyez a fiatal tehetségek támogatására, ennek érdekében 1997-ben megalapította az Anne-Sophie Mutter Foundationt. A számtalan díjjal kitüntetett német hegedűművésznő amellett, hogy klasszikusokat mutat meg új értelmezésben, több kortárs művet játszott – többet ősbemutatóként – és maga is ihletője volt több darabnak.

A Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokat Herbert von Karajan hívta életre 50 évvel ezelőtt, 1967-ben. A jubileumi fesztiválra készülve Hannes M. Schalle dokumentumfilmben dolgozta fel az elmúlt fél évszázad történéseit. Erről részletesen itt olvashat.

(Via Salzburger Festspiele)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.