Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A karmester, akinek számítottak a fiatal zenészek

A karmester, akinek számítottak a fiatal zenészek

A 2014 januárjában elhunyt művész, minden idők egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb olasz karmestere 1933. június 26-án látta meg a napvilágot.

- hirdetés -

A zenész családból származó Claudio Abbado – akinek apja ismert hegedűművész volt – tanulmányait a Milánói Konzervatóriumban és a bécsi zeneakadémián végezte. 1968–1986-ig a milánói La Scala karmestere, 1971-től pedig művészeti igazgatója volt. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor 1963-ban megnyerte a Dimitri Mitropoulos Karmesterversenyt, és lehetőséget kapott, hogy öt hónapig a New York-i Filharmonikusokkal dolgozzon. Hamarosan olyan elismert együttesek zeneigazgatójaként tevékenykedett mint a Londoni Szimfonikusok, az Európai Közösségek Ifjúsági Zenekara, valamint a Bécsi, illetve a Berlini Filharmonikusok. Operaházakkal is komoly kapcsolatot ápolt: a Scala, a Bécsi Staatsoper együtteseit vezette.

- hirdetés -

A Salzburgi Ünnepi Játékok vezetője volt, és 1978-ban Abbado alapította meg a Luzerni Fesztivál szimfonikus zenekarát. Általa jött létre az Európai Unió Ifjúsági Zenekara és 1985-ben a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar, amikor pedig örökös szenátorrá nevezte ki az olasz köztársasági elnök, a tiszteletdíjból fiatal zenészek számára tett alapítványt.

Nemcsak klasszikusokat (Beethoven, Mahler, Vivaldi) vezényelt szívesen, hanem 20. századi és kortárs zeneszerzők (Arnold Schönberg, Karlheinz Stockhausen, Luigi Nono) műveit is.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.