Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenetörténet egyik legnagyobb alakja, akit a család tiltott a zenétől –...

A zenetörténet egyik legnagyobb alakja, akit a család tiltott a zenétől – Georg Philipp Telemann

1681. március 14-én született, és 1767. június 25-én hunyt el Georg Philipp Telemann, a zenetörténet egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb életművel rendelkező zeneszerzője, aki csaknem háromezer ismert kompozíciót hagyott hátra.

- hirdetés -

Telemann soha nem kapott zenei nevelést, tudását autodidakta módon fejlesztette a családja legnagyobb ellenszenvére. Édesanyja minden hangszerét elkobozta tőle. A fiatal művész titokban kezdett áriákat, motettákat és hangszeres műveket komponálni. 12 éves volt, amikor első operáját megírta.

- hirdetés -

Telemannt Lipcsébe küldték, hogy jogot tanuljon, de szinte azonnal a zenei életet választotta. A város vezetése támogatta őt, folyamatos szolgálatot tett Lipcse két legnagyobb templomában.

Telemann a billentyűs hangszerek mellett citerán, fuvolán, oboán, mélyvonós hangszereken és trombitán is kiválóan játszott.

1707-ben lépett az eisenachi herceg szolgálatába, ebben az időszakban négy komplett templomi kantátaciklust is komponált. Telemann kitűnően ötvözte műveiben a különböző nemzetek zenekultúráját, így a német, a francia, az olasz és a lengyel hagyományokat.

Életművének hatása több Bach fiú munkásságán is tetten érhető. Carl Philipp Emmanuel Bachnak mellesleg ő volt a keresztapja.

Telemann saját korában egyedi kiadói jogot szerzett alkotásainak, amivel a zeneművek komoly szellemi termékként való elfogadását is előmozdította.

1725–1740 között legalább negyven olyan művet alkotott, amelyek még életében bejárták egész Európát. Vezetőnek sem volt utolsó: karmester és operaigazgató volt Lipcsében, előbb Frankfurt, majd Hamburg zeneigazgatója lett.

Nem csupán a hangjegyekkel állt komoly barátságban, hanem a betűkkel is: több alkalommal is részletesen megírta önéletrajzát, számos darabját szövegíróként is jegyzi, műveit pedig részletes bevezetővel látta el.

Telemann első feleségét az esküvő után néhány hónappal elvesztette – ezt a bánatot egy hosszú versben is dokumentálta –, második felesége pedig, akitől kilenc gyermeke született, hatalmas adósságot halmozott fel a zeneszerzőnek, mielőtt elhagyta volna. Telemannt a barátai mentették meg a teljes anyagi csődtől.

Telemann imádott kertészkedni és a ritka növényekkel foglalkozni. Különleges hobbijának Händellel együtt hódolt hamburgi időszakában.

(Via Encyclopaedia Britannica)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X