Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenetörténet egyik legnagyobb alakja, akit a család tiltott a zenétől

A zenetörténet egyik legnagyobb alakja, akit a család tiltott a zenétől

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1681. március 14-én született, és 1767. június 25-én hunyt el Georg Philipp Telemann, a zenetörténet egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb életművel rendelkező zeneszerzője, aki csaknem háromezer ismert kompozíciót hagyott hátra.

Telemann soha nem kapott zenei nevelést, tudását autodidakta módón fejlesztette a családja legnagyobb ellenszenvére. Édesanyja minden hangszerét elkobozta tőle.

A fiatal művész titokban kezdett áriákat, motettákat és hangszeres műveket komponálni. 12 éves volt, amikor első operáját megírta.

Telemannt Lipcsébe küldték, hogy jogot tanuljon, de szinte azonnal a zenei életet választotta. A város vezetése támogatta őt, folyamatos szolgálatot tett Lipcse két legnagyobb templomában.

Telemann a billentyűs hangszerek mellett citerán, fuvolán, oboán, mélyvonós hangszereken és trombitán is kiválóan játszott.

1707-ben lépett az eisenachi herceg szolgálatába, ebben az időszakban négy komplett templomi kantátaciklust is komponált.

Telemann kitűnően ötvözte műveiben a különböző nemzetek zenekultúráját, így a német, a francia, az olasz és a lengyel hagyományokat.

Életművének hatása több Bach fiú munkásságán is tetten érhető. Carl Philipp Emmanuel Bachnak mellesleg keresztapja is volt.

Telemann saját korában egyedi kiadói jogot szerzett alkotásinak, amivel a zeneművek komoly szellemi termékként való elfogadását is előmozdította.

1725-1740 között legalább negyven olyan művet alkotott, amelyek még életében bejárták egész Európát. Nem csupán a hangjegyekkel állt komoly barátságban, hanem a betűkkel is: több alkalommal is részletesen megírta önéletrajzát, számos darabját szövegíróként is jegyzi, műveit pedig részletes bevezetővel látta el.

Telemann első feleségét az esküvő után néhány hónappal elvesztette – ezt a bánatot egy hosszú versben is dokumentálta -, második felesége pedig, akitől kilenc gyermeke született, hatalmas adósságot halmozott fel a zeneszerzőnek mielőtt elhagyta volna. Telemannt a barátai mentették meg a teljes anyagi csődtől.

Telemann imádott kertészkedni és a ritka növényekkel foglalkozni. Különleges hobbijának Händellel együtt hódolt hamburgi időszakában.

Vezetőnek sem volt utolsó: Kapellmeister és operaigazgató volt Lipcsében, Frankfurt, majd Hamburg zeneigazgatója lett.

(Via Encyclopaedia Britannica)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X