Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Az anyósom Mozartnak hív, azt hiszi, gazdag leszek”

„Az anyósom Mozartnak hív, azt hiszi, gazdag leszek”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mihail Glinka, az orosz nemzeti opera megteremtője 1804. június 1-jén született Novoszpasszkojében, és 1857. február 15-én hunyt el Berlinben.

Glinka az oroszországi Szmolenszk mellett született. Gyermekkorában semmilyen családi elvárásnak nem kellett megfelelnie, minden szempontból járhatta a saját útját. Első élményeit a jobbágyoktól hallott népdalok, és a nagymama énekelte műdalok voltak. 1814-ben hallotta Bernhard Crusell Op. 2-es klarinétkvartettjét, és ez volt az az élmény, amelynek hatására végleg elhatározta, hogy zeneszerző lesz.

Ide kapcsolódik:
Átnevezik a világ egyik legnagyobb zenei múzeumát

Bár tanult Szentpéterváron zongorázni, és egy olaszországi útján Francesco Basilitól vett órákat, iskolai rendszerű zenei képzésben nem részesült, mégis komoly zenei műveltségre tett szert, szerzeményei nyomán hamarosan az orosz klasszikus zene atyjaként kezdték emlegetni. Nevéhez fűződik az orosz nemzeti opera megteremtése. Több időt töltött Itáliában, ahol többek között Mendelssohnnal, Berliozzal, Bellinivel, Donizettivel találkozott, de élt Varsóban, utazgatott Spanyolországban is. Berlinben hunyt el, ahol egy régi tanárát, Siegfried Dehnt látogatta meg.

Glinka egyedülinek számított zenei műveltségével a családban, amelyről anekdoták is maradtak fent.

A zeneszerző maga meséli anyósáról, hogy felesége anyja „az én is kis Mozartomnak” becézte őt, s mikor barátja megkérdezte tőle, hogy tényleg ennyire szereti-e Mozart zenéjét, csak azt válaszolta, hogy „az anyósom csak annyit tud Mozartról, hogy miután zenét kezdett írni, meggazdagodott. Hát ezért hív engem is így.”

Egy másik esetben Glinka Beethoven VII. szimfóniájának előadásáról tért haza, amin annyira meghatódott, hogy még otthon sem tudta abbahagyni a sírást. A felesége megkérdezte tőle, hogy mi történt, mire Glinka szipogva válaszolta, hogy „Beethoven”. „Megsértett téged az az  ember?” – kérdezett vissza a felesége.

(Via 2queens)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X