Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Boros Misi kipróbálná a vezénylést is

Boros Misi kipróbálná a vezénylést is

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Napi hat-hét óra gyakorlás, mintegy nyolcvan koncert, a tavalyi százharmincezer után idén várhatóan kétszázezer megtett kilométer földön és levegőben – ez a 2014-es Virtuózok-győztes Boros Misi élete számokban. A fiatal zongorista nem hagyja el Pécset és tanárát, de egyre több mesterkurzuson vesz részt. Tervei között a zeneszerzés és a vezénylés is szerepel.

- hirdetés -

Ahogyan mi is tudósítottunk róla, megjelent lemeze kapcsán a Guardian című lap csodagyereknek nevezte őt, és szuperlatívuszokban értékelte Boros Misit:

„zongorajátékában korát meghazudtoló érzékenység tükröződik, technikai tudása pedig magabiztos, még az olyan darabok esetében is, amelyeket egy gyermeki kéz csak nagyon sok gyakorlás és technikai tudás birtokában képes megoldani.”

A Virtuózok idei abszolút győztese Kristóf Réka lett, a finalisták névsora itt olvasható. A döntőt Boros Misi produkciója nyitotta:

A Népszavában megjelent interjúból kiderül, hogy a csodagyereknek nincsenek allűrjei. Szeret videojátékozni, 17 évesen szeretne egy sportautót és a Bayern Münchennek drukkol. „Soha egyetlen gesztusa sem tanúskodik beképzeltségről, vagy akár túlzott művészi öntudatról. Megmaradt társaival és kedvenc számítógépes játékával felszabadultan időző, akciófilmeket néző gyereknek, s ragaszkodik ahhoz, hogy ő még mindig Misi, és elvárja a tegezést.

A gyermeki örömmel átitatott játékosság felfedezhető a muzsikálásában is, miközben felnőtt érettséggel érez rá a zeneművek üzenetére, lelkiségére, stílusára.

Ha nyilatkozik, gyermeki érdeklődéssel várja a kérdéseket, de válaszaiban felnőtt módon fegyelmezett, visszafogott, vérprofi.”

A Rubinstein Versenyen első körében így játszott Misi:

Boros Misi a lemezéről korábban úgy nyilatkozott, számára sokat jelent, hogy Scarlattitől, a barokk kortól Bartókig terjedően színes, szép műsort tudtak összeállítani, a friss beszélgetésben pedig azt is elárulta, milyen nagy hatással volt rá az Eötvös Péterrel történt találkozás. Jövőbeli terveit illetően kiemelte a fiatal zongorista a vezénylést és a zeneszerzést: „Néhány klasszikus műre már eddig is írt rövid zongoraátiratot, ezek a próbálkozások főleg azt szolgálják, hogy ha koncerten visszatapsolják, eljátssza őket ajándékba.

Szeretne teljesen önálló művet is komponálni, amiképp egy-két éven belül szívesen dirigálna is egy szimfonikus zenekart.

Igaz, erről eddig senki sem tárgyalt vele. Most ott tart, hogy Mozart 29. szimfóniájával kezdene. Nemrég fedezte fel ezt a művet, s nagyon megfogta őt. Hogy mi a jó a karmesterségben? Egy karmesternek nagyon kell tudnia, hogy mit lehet kihozni egy-egy hangszerből, ezt akarja megtanulni.”

2015-ben, mint a Virtuózok korcsoportgyőztese, az Avery Fisher Hallban léphetett fel Misi:

Bár felvették a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, marad Pécsen, ahol magántanulóként kezdi a középiskolát, de igyekszik minél többet bejárni az órákra, miközben a jövőben is Megyimóreczné Schmidt Ildikó irányításával választják ki a megtanulandó darabokat. Tanárnője nyolc éve foglalkozik vele, és ő biztosan tapasztalja azt, amiről Misi az interjúban beszélt: „Van olyan Chopin-keringő, amit kétszer akkora tempóban játszom, mint pár éve, s ez persze azért is így van, mert technikailag többre vagyok képes, de nem azért játszom gyorsabban, hogy megmutassam, hogy már így is tudom, hanem azért mert ma így érzem jónak. Játszhatnám lassan, de a lelkem mást parancsol.”

És ahonnan elindult a siker: a 2014-es Virtuózokban így játszott:

(Via Népszava)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X