Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Budapest ad otthont a nemzetközi Wagner-kongresszusnak

Budapest ad otthont a nemzetközi Wagner-kongresszusnak

A Nemzetközi Richard Wagner Társaság Budapesten tartja június 7-én kezdődő kongresszusát, amelyen 140 tagszervezetet mintegy 300 résztvevő képvisel.

- hirdetés -

A Nemzetközi Richard Wagner Társaság éves közgyűlését június 9-én a Pesti Vigadóban tartják, emellett a tagszervezetek képviselői kulturális és turisztikai programokon vesznek részt – közölte Bajai András, a házigazda magyarországi Wagner Társaság elnöke.

- hirdetés -

A szerdai nyitó koncerten Horti Lilla (szoprán), Balog József (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (hegedű) és Kokas Dóra (cselló) lép színpadra a Pesti Vigadóban.

Wagner-rajongónak lenni társadalmi pozíció

A kongresszus résztvevői csütörtökön Wagner Parsifal című operáját a Művészetek Palotájában, pénteken Bartók A kékszakállú herceg várát és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosát a Magyar Állami Operaházban tekintik meg. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szombaton Debussy, Ravel és Mozart műveit Devich Gergely (cselló), Balogh Ádám (zongora) és a Kruppa Vonósnégyes szólaltatja meg.

A programok közt szerepel a Bartók és a Liszt Múzeum megtekintése, városnézés Budapesten és környékén. Kisebb csoportok ellátogatnak Gödöllőre, Kecskemétre és Esztergomba is. Bajai András elmondta, hogy a szombaton záruló kongresszuson részt vesz Eva Wagner-Pasquier, a bayreuthi fesztivál korábbi igazgatója, Wagner déd- és Liszt Ferenc ükunokája, aki ellátogat a Budapest Music Centerbe és várhatóan találkozik Kurtág Györggyel is.

Kié legyen a Wagner-örökség?

A Nemzetközi Wagner Társaság célja összehangolni öt világrész százharminc országában a 21 ezer főnyi tagság tevékenységét, fő törekvésük érdeklődést kelteni Richard Wagner művei iránt, elmélyíteni megértésüket, előadásaikhoz pedig ösztöndíjakkal támogatni az új generációk zeneművészeit. A társaság részt vesz a Bayreuthi Ünnepi Játékok fenntartásában is.

Miért csak Wagnert lehet játszani Bayreuthban?

A társaság 250 ifjú zeneművésznek ad ösztöndíjat, hogy egy hetet tölthessenek Bayreuthban és tanulmányozzák Wagner művészetét. Magyarországról minden alkalommal négy fiatalt hívnak meg. A magyarországi Wagner Társaságot a világon az elsők között, 1872-ben alapították. Működését néhány évtizednyi szünet követte, majd 1990-től indulhatott újra.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.