Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy kritikus zeneszerző

Egy kritikus zeneszerző

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1810. június 8-án Zwickauban született Robert Schumann, a romantikus zene egyik legnépszerűbb alakja. Írt zongoraművet, szimfóniát, dalt, kamaraművet, oratóriumot és kritikákat.

- hirdetés -

Meghiúsult zongoristaálmok

Ígéretes zongorakarrierjének egy kézsérülés vetett véget, amelynek eredetéről megoszlanak az információk. Az egyik verzió szerint a Schumann által, egy gyufásdobozból és drótokból összerakott bizarr szerkezet okozta az irreverzibilis károsodást, ami jobb kezének középső ujját volt hivatott megnyújtani, miközben a többit erősíti. Egy másik teória pedig higanymérgezésről számol be, tudniillik, Schumann igen szertelen élemódja miatt szifiliszfertőzést kapott, amit akkoriban higannyal kezeltek.

Mentális zavarok

Schumannt szinte egész életében  víziók és hallucinációk gyötörték. Megelőzendő, hogy kárt tegyen imádott feleségében saját kezével akart véget vetni életének és a jeges Rajnába ugrott, de kimentették. Betegsége olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy 1856-ban saját kérésére vonult be egy bonni elmegyógyintézetbe, ahol két évvel később bekövetkezett haláláig kezelték.

Kritikáiról

Schumann 1834-ben megalapította saját folyóiratát, a Neue Zeischrift für Musik című lapot. A középszerűséget gyűlölte, a zseniket ösztönösen felismerte. A német földön ismeretlen Chopinről azt írta a Mozart-variációkról kapcsán: “Uraim, le a kalappal! Zseni!”. Hasonló szuperlatívuszokban írt Brahmsról is.

A feleség

Bár Schumann nem mutatta az elmebetegség jeleit, feleségét szinte teljesen eltiltották a látogatástól. Clara férje halála után is odaadóan ápolta emlékét és zenei hagyatékát, hangversenyein is szinte kizárólag Schumann-műveket játszott. Ezekben az években legfőbb támasza Brahms volt, aki gyengéd érzelmeket táplált az asszony iránt.

Szerelem, karrier és család a zongora körül

Clara 40 évvel Robert halála után hunyt el. Halálos ágyán megkérte unokáját, hogy játssza el Schumann Fisz-dúr románcát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X