Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Felavatták Lajtha László szobrát a Zenetudományi Intézetben

Felavatták Lajtha László szobrát a Zenetudományi Intézetben

Születése 125. évfordulója alkalmából Lajtha László (1892-1963) Kossuth-díjas magyar zeneszerzőt, zenepedagógust és népzenekutatót ábrázoló szobrot avattak az MTA Zenetudományi Intézetében június 24-én.

- hirdetés -

A Gálhidy Péter által készített szobrot Bokor József, az MTA természettudományi tagozatának alelnöke leplezte le, aki úgy fogalmazott: Lajtha László nemzetközi jelentőségű életművet hagyott hátra,

munkássága Kodály Zoltánéhoz és Bartók Béláéhoz mérhető.

- hirdetés -

Gyurkó Csilla, Lajtha László jogörököse hangsúlyozta: a zeneszerző megalkuvást nem tűrően igényes tanár, példaadó tudós értelmiségi volt, aki a kedvezőtlen történelmi körülmények ellenére is világpolgárrá tudott válni. Zenéjében tetten érhetőek a magyar mellett a francia és német-osztrák zenekultúra értékei is – emelte ki Gyurkó Csilla.

Az eseményen bocsátották ki hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank Lajtha László emlékérmét. Hergár Eszter, az MNB ügyvezető igazgatja elmondta: az emlékérme 5000 forintos ezüst és 2000 forintos színesfém változatban kerül forgalomba, öt-ötezer példányban.

Lajta-emlékérmet bocsájt ki a Nemzeti Bank

Lajtha László kezdte meg a célirányos hangszeres népzenei gyűjtést, rendkívül részletező leírásai a táncházmozgalom fontos forrásaivá váltak. Az emlékérme néptáncosokat és zenészeket ábrázoló előlapjával utal erre a tevékenységre, míg a hátlapon a zeneszerző portréja látható – tette hozzá.

A Múzeumok éjszakáján mutatta be a Zenetudományi Intézet a Lajtha László személyes tárgyait, restaurált bútorait, könyvtárának megmaradt darabjait, fényképeit és más dokumentumokat őrző megújult emlékszobát is. Ozsvárt Viktória, az intézet munkatársa kiemelte: a szobát a zeneszerző Váci utcai lakásáról fennmaradt fényképeket és leírásokat követve rendeztek be az NKA támogatásával.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X