Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Füledbe dúdol a nyáreste

Füledbe dúdol a nyáreste

Az emberi hang sokszínűségét és kifejezőerejét mutatja be a Budapest A Cappella Fesztivál június 10-11. között a Várkert Bazárban. Az idén harmadszorra rendezett esemény előadóit mutatjuk be, ízelítőt adva a fesztivál programjából.

- hirdetés -

Stílusosan a Vocal Band Kreativo adja meg a fesztivál felütését – hiszen a szlovén együttes marad leginkább a műfaj (laza és közönségbarát) keretei közt. A feltörekvő banda profizmusát a szakma is értékeli: az európai a cappella egyik legrangosabb versenyén, a grazi VokalTotalon tavaly a fődíjat ítélték nekik pop kategóriában. Koreográfia, beatboxés látványos életöröm kíséri a Vocal Band Kreativo által énekelt hamisítatlan a cappellát.

- hirdetés -

A mediterrán dallamok világába kalauzol a Corou de Berra. Sokszínű, de határozottan regionális hagyományból szemezgetnek, követve az alpesi mondást: „A hegyek elválasztják a vizet, de összekötik az embereket.” Provence-i, okcitán, liguriai énekeket kutatnak és adnak elő, a dél-alpesi polifónia és a nizzai dialektus őrzői. A kísérletezés sem áll tőlük távol: tartottak már víz alatti koncertet és énekelték a kortárs komponista Gilberto Richiero szerzeményét tehénkolompok kíséretében.

A Yellow Sisters női kvartettje kezdi a vasárnap esti programot, a soul, RnB, funk és reggae hatásait ötvöző a cappellával. A műfajok között otthonosan mozgó, azokat a saját világán átszűrő együttesre jellemző a szertelen kreativitás és a nőiség tematizálása. Még gyerekalbumuk is rendhagyó: a 2012-es Zvěřinec-hez a tagok gyerekei és az apukák is hozzátették a magukét; a borítótól kezdve a rap-betéteken át a kórusig. Várhatóan eléneklik a Kis vakondos dalt, de leginkább dögös RnB-re és funk-ra számíthat a közönség.

Az Insingizi fellépése zárja a fesztivált, ami egyben a legmozgalmasabb koncertnek ígérkezik. A zimbabwei együttes hagyományos zulu zenét énekel, ahol nem válik külön ének és tánc – sőt, a közönségnek is illik bekapcsolódni. A Dél-Afrikában is népszerű műfaj, a mbube (oroszlán) eredetileg egy dal címe, amit ma a „The Lion Sleeps Tonight” néven ismer a világ, és az Insingizi sem hagyja ki műsorából.  Az acappella afrikai gyökerei válnak hallhatóvá, és felszabadult koncerttel kecsegtet a Budapest A Cappella Fesztivál záróakkordja. A délután négytől kezdődő gyerekprogramok a koncertek végéig tartanak, hogy amíg a szülők a nyáresti dallamokat hallgatják, a szülők se maradjanak szórakozás nélkül.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.