Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Gruberova, a hírhedt operahősnő

Gruberova, a hírhedt operahősnő

Ma énekel Budapesten Edita Gruberova, akinek egyik emblematikus szerepe a reneszánsz femme fatale, Lucrezia Borgia, aki 1519. június 24-én halt meg.

- hirdetés -

VI. Sándor (született Rodrigo Borgia) pápa lánya kora szépségideálja volt, neveltetésének köszönhetően széles műveltséget szerzett, 16 évesen hat nyelven beszélt, és ami egyáltalán nem volt gyakori: írt és olvasott, alapított kolostort, támogatta a ferenceseket, ugyanakkor vádolták vérfertőzéssel, méregkeveréssel, hataloméhséggel és féktelen kicsapongással. Kutatásoknak köszönhetően csak a 20. században derült fény a pletykák mögötti valóságra, és ekkor rehabilitálták Lucrezia Borgiát, akiről Victor Hugo regénye alapján Gaetano Donizetti írt operát. Az ősbemutató 1833. december 26-án volt a milánói Scalában, a magyarországi premierre 1839. augusztus 31-én került sor.

Gruberova, az örök díva

- hirdetés -

Edita Gruberova 2009-ben, Münchenben énekelte először a szerepet, amely pályájának egyik meghatározó állomása lett, és azóta több alkalommal visszatért ezzel a bajor városba. Christof Loy rendezését itt nézheti meg teljes egészében:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.