Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hogyan szólnak a pompeji romok alatt talált ősi hangszerek?

Hogyan szólnak a pompeji romok alatt talált ősi hangszerek?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Európa legrégebbi hangszereiből rendez vándorkiállítást a Szlovén Nemzeti Múzeum, a tárlaton meg is szólaltatják a hangszereket, sőt a látogatók ki is próbálhatják azokat.

Az Archaeomusica: Az ókori Európa hangjainak és zenéjének feltárása elnevezésű interaktív tárlaton a közönség megszólaltathat kiváló minőségű hangszermásolatokat és régi európai hangszer-rekonstrukciókat egy multimédiás berendezés segítségével, amely megmutatja, hogyan kell játszani a hangszeren, és azt is, hogyan készítették őket.

Peter Turk, a múzeum képviselője elmondta: a kiállítással az akarják bebizonyítani, hogy a zene mindig is része volt az ember életének. A vándorkiállításon bemutatják a világ legrégebbi hangszerét, egy nyugat-szlovéniai barlangban 1995-ben talált régészeti leletet, a 43 ezer éves Divje Babe furulyát is – tette hozzá.

A kiállítás három részből áll majd. Az első bemutatja az emberiség ősi hangját, vagyis azt, hogy hogyan fejlődött a zene a kőkorszakban, időszámításunk előtt 60 000 és 2500 között. A második rész nyomon követi a bronz- és a vaskortól egészen az ókor végéig, hogy a különböző kultúrákban hogyan javultak a hangszerek és milyen zenei kapcsolatok alakultak ki a kultúrák között. Az utolsó részben pedig azt tudhatják meg az érdeklődők, hogy eredetileg hogyan szóltak ezek az ősi hangszerek és mit jelentett a zene az akkori társadalomnak.

Bemutatót is láthat a közönség a ókori Pompejiben felárt hangszerek zenéjéből – hangsúlyozta a múzeum képviselője. A Soundgate nevű multimédia segítségével elrepítik a közönséget a régmúltba, egy ősi színházba vagy akár a monumentális őskori építményhez, az angliai Stonehenge-be.

A kiállítás egy ötéves európai zenei régészeti projekt eredménye.

Megalkotója, Arnd Adje Both, a Német Régészeti Intézet munkatársa elmondta, hogy három évre volt szükség ahhoz, hogy a kiállítás bemutatható legyen. A kiállítás szeptember 24-én indul el Ljubljanából, ahol augusztus végén nemzetközi akadémiai konferenciát is tartanak a Zene a kőkorszakban címmel. Ezt követőn a tervek szerint a kiállítás két év alatt körüljárja Európát.

Ilyen egy negyvenezer éves furulya

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X