Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Serkenj fel! „Kodály sikere a romantikában rejlett”

„Kodály sikere a romantikában rejlett”

Június 16-án kezdődik az Óbudai Nyár, amelynek nyitóhangversenyén immár hagyományosan a Hámori Máté vezette Óbudai Danubia Zenekart hallhatjuk. Az együttes vezetőjével a koncerten megszólaló Kodály-programról, de egy másik fellépésről is beszélgettünk, ahol a zenekar az argentin tangó legavatottabb bandoneon játékosát, Dino Saluzzit kíséri majd.

- hirdetés -

– Már több éve részesei vagytok az Óbudai Nyár koncertsorozatnak. Hogyan kezdődött?

- hirdetés -

– Ott voltunk az első Óbudai Nyáron is 2001-ben, azóta pedig hagyományosan zenekarunk nyitja meg a kerület rendezvénysorozatát egy szimfonikus koncerttel, illetve általában még egy könnyedebb crossover műsort is adunk. Ez idén sem lesz másképp.

Az interjú az óbudai Harmadik Műsor fesztiválújság online változata!

– Milyen műsorral készültök az idei nyitókoncertre?

– A fesztivált egy Háry-keresztmetszettel indítjuk majd, hiszen ezzel a műorral is szeretnénk bekapcsolódni a Kodály-év programjaiba, illetve azt gondolom, hogy egy egyedülállóan érdekes felépítésű összeállítást szerkesztettünk. Természetesen a már jól ismert szvit legnépszerűbb zenei részleteire támaszkodunk. Kun Ágnes Anna és Haja Zsolt egy nagyon összeszokott páros, ha Örzse és Háry szerepéről van szó, akik most a mesélő szerepében Schneider Zoltánnal egészülnek ki. Büszkén mondhatom, hogy az előadás fiatal dramaturgja kizárólag erre az alkalomra készített összekötőszöveget a megszólaló zenei anyaghoz. A célunk az volt, hogy egy könnyed, de mégis mély érzésű darabot hozzunk el a közönségnek, ami a legjobban illik ehhez a klasszikus, de mégis szabadtéri koncerthez, amely elsősorban a nem feltétlenül koncertlátogató fesztiválközönségre fókuszál.

Hámori Máté

– Mennyire kell másként készülni egy nyári és szabadtéri koncertre mint egy hagyományos koncerttermi fellépésre?

– Nem szeretnénk feladni a saját értékeinket, hiszen olyanok is találkozhatnak most velünk, akiknek esetleg máskor nincs lehetősége. Fontos, hogy a nyári hangulatú koncert mentén valamennyire bepillantást engedjünk abba munkába is, ami egyébként jellemzi a zenekar játékát koncerttermi körülmények között. Elsődleges a magas szintű szórakoztatás, aminek igyekszünk is megfelelni, hiszen volt, amikor táncosok, de volt, hogy tűzijáték is része volt az előadásainknak. Most is készülünk meglepetéssel, és bízom benne, hogy Kodály olvasatában Háry János története olyannyira könnyekkel és mosollyal egyaránt tarkított elbeszélés, hogy van esély rá, hogy az idősebbeket és a gyerekeket is le tudjuk nyűgözni. Itt szeretném megjegyezni, hogy Kodályt a művei alapján, ellenben a közhiedelemmel, egy hihetetlenül romantikus és érzékeny embernek tartom.

Sokszor egy mogorva figurának állítják be, aki magától és másoktól is sokat követelt,

ehhez képest én azt olvasom ki a kompozícióiból, hogy egy rendkívül jó humorú, érzékeny és könnyen megbántható romantikus alkat volt, az egyik utolsó nagy romantikus, akinek pont ebben rejlett a sikere.

– Említetted, hogy lesz egy második hangverseny is, amely sokkal inkább idézi majd a fesztivál hangulatot.

– A második koncerten kilépünk a saját komfortzónánkból, ami egyébként az elmúlt éveket tekintve egyre kevésbé idegen a zenekartól. A mostani alkalommal egy hamisítatlan tangó estet kínálunk, hiszen a zenekarunk egy argentin, úgynevezett bandoneon játékost kísér majd, aki saját együttesét is elhozza. A már a nyolcvanadik életévét is betöltött Dino Saluzzi az argentin tangómuzsika minden bizonnyal legavatottabb képviselője. A zenekar muzsikusai nagyon kedvelik ezeket a feladatokat, hiszen a zenei részek némileg egyszerűbbek, ugyanakkor részesei lehetnek egy másfajta hangulatnak is, amit az évad jelentősebb részében viszont nem tapasztalnak. Nagyon izgalmas, mert a visszajelzések alapján a közönségünkből sokan a hasonló fesztiválkoncertek során kerültek közel az együtteshez, így szeretnénk azt hinni, hogy

ezeknek az együttműködéseknek edukációs szerepe is van, illetve olyanoknak is tudunk élményt adni, akik nem találkoznának a zenekarral.

– Ezzel a két fellépéssel zárjátok majd az évadot is?

– Valójában igen, de nyárom sem unatkozunk, hiszen Kapolcson adunk majd három ismeretterjesztő koncertet, illetve augusztusban a Klassz a pARTon Fesztiválon is fellépünk. Úgy gondolom, hogy sikeres évadot zártunk, hiszen remekül sikerül a zeneakadémiai sorozatunk, amely során a költészetet és a zeneműveket kapcsoltuk össze. Mindez nem lehetett volna így, ha nem fogadják el a meghívásunkat a neves színművészek, akik a lehető legmagasabb szinten tolmácsolták a kapcsolódó verseket. Természetesen a tapasztalatokat alapul véve a következő évadban újdonságokkal készülünk, az Ősök ritmusa sorozatunkhoz a mozgásszínházi performanszokat fogjuk társítani.

Klassz a pARTon! 2017 – különszám

– Korábban sokat beszéltünk a zenekar terveiről. Hogy látod a jövőt ezeknek az elképzeléseknek a tükrében?

– Az új óbudai próbatermünket már elfoglaltuk, ami nagyon is jól funkciónál. Nyáron lesznek még felújítási munkálatok, de minden a terv szerint halad. A zenekart kiszolgáló irodát egyelőre még nem tudjuk áthelyezni Óbudára, hiszen a korábban kiszemelt helyszín egyelőre nem áll rendelkezésre, de lehetőségünk lesz viszont növelni a zenekar létszámát, ezért

ősszel próbajátékokat fogunk kiírni.

Új hangszeresek kerülnek az együttesbe mint állandó státusszal rendelkező művészek, illetve lehetőségünk nyílik hangszervásárlásra is, aminek keretében egy zongorát és több fúvoshangszert szerzünk majd be.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.