Papageno Radio
Intermezzo Koncertfilmet készített Varnus Xavér orgonaművész

Koncertfilmet készített Varnus Xavér orgonaművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor június 12-én A Silbermann-varázs című koncertfilm bemutatójára, amelyben Varnus Xavér a világ talán leghíresebb barokk hangszerét, a röthai Silbermann-orgonát szólaltatja meg.

Johann Sebastian Bach ismerője és barátja, Gottfried Silbermann volt talán minden idők legnagyobb orgonaépítője, aki 1721-1723 között készítette el a barokk kor zenei csodájának számító hangszert, a röthai Szent György-templom nagyorgonáját.

A Bach-orgona napja

Az orgona híres aranykönyvének tanúsága szerint a hangszert, amin még Bach és Mendelssohn is játszott, 1980-ban szólaltatta meg először Varnus Xavér, aki elmondása szerint azóta álmodott róla, hogy egy napon ezen a hangszeren veszi majd fel a legmonumentálisabb Bach-művek egyikét.

2017 tavaszán a kitűnő operatőr-rendezővel, Vargha Mátéval készítették el a filmet, amelyen Bach örökszép muzsikája mellett megszólal Mendelssohn d-moll szonátája is. Ritka zenetörténeti pillanat ez, hiszen a röthai orgonáról szinte soha nem készült filmfelvétel korábban. Csodálatos párosításnak ígérkezik a XXI. század páratlan hang- és képtechnikája valamint a barokk remekbe szabott orgonája, amely a filmművészet segítségével saját testének belsejébe engedi be a nézőt.

Promóció

X
X